4.2

O.J.: Made in America

Historien om O.J. Simpsons uppgång och fall kan ses som historien om det moderna Amerika där frågor om rasism, berömmelse, media, våld och rättssystemet står i centrum.

Originaltitel O.J.: Made in America
Regissör Ezra Edelman
Genre Dokumentär, Mini-serie

Genstruktur
2017-08-11
Allt är inte perfekt och sista avsnittet är svagare som många påpekat. Men att lyckas hålla intresset uppe på en sådan hög nivå under 5x90 min är verkligen en bedrift! O.J livsöde är fascinerande och dokumentären är ett bra tidsdokument.
Ful_fisk
2017-08-08
Oj, här haglade femmorna! Själv är jag inte riktigt lika lyrisk. Finns tusan var det fängslande och rakt igenom intressant, vilket förstås är imponerande för en sådan här lång skapelse, men jag kunde inte sluta störa mig på fotoarbetet. Så länge man såg på arkivmaterial var allt lugnt, men alla intervjubilder var stela och tråkiga, stadsbilderna var själlösa och ett par inslag (som en bild på ett vinglas som fylls när det berättas om att Johnnie Cochran var på vinprovning när han fick veta att ett domslut hade fattats) var nästan larviga. Med tanke på vilken rik berättelse om rasmotsättningar, rättssystem och inte minst en ytterst fascinerande människa till kändis, borde detta inte störa mig så mycket, men ifall man gör en film bör man nog ändå visa mer än vad man ändå hade sett framför sig ifall man blundat. Så det blir nog ändå bara en trea till detta förvisso tveklöst sevärda spektakel.
DYV
2017-06-15
Herregud, rent dramaturgiskt känns detta för perfekt för att vara "autentisk dokumentär", verkligheten överträffar dikten ibland. Är väl bara sista delen som inte riktigt håller en på helspänn hela tiden jämfört med första fyra delarna. Edelman lyckas verkligen beskriva rasmotsättningar i USA, som sammanstrålar i OJ Simpson. Edelman målar upp en komplex, nyanserad bild med varierande perspektiv som gör det än mer spännande, men samtidigt mer krävande för tittaren.
Frantic
2017-06-07
Brutalt bra!
D3ep
2017-04-26
Ofattbart bra och förmodligen den bästa talking-heads-dokumentären som någonsin producerats.
JimmyChris
2017-02-13
Högsta betyg! Jag är mållös... Se den! Jag minns O.J. Som en lustig person från min barndom som blev åtalad för ett mord och var med i nakna pistolen samt att han för länge sedan även var en idrottsstjärna. Finalen i dokumentären fick mig att börja gråta, så mycket olika känslor strömmade genom mig.. En tragisk historia..
Howler19
2017-01-30
Efter att ha ägnat hela söndagen åt att streckse denna film är jag alldeles matt, men jag är också tagen av hur mycket den gav mig. Det är ämnen som hanterats i verk från diverse medborgarrättskämpar, men Edelman lyckas med något som Spike Lee och de i hans fotspår aldrig har klarat av när han ser fler aspekter av problemen än bara förtrycket. När allt ska summeras kan jag inte undgå att fråga mig om det här är det ultimata eposet om ras och rättssystem. Jag tror att det är det.
AddeColciago
2017-01-19
Fascinerande!
haajen
2017-01-02
Briljant dokumentär som på ett mycket ambitiöst sätt berättar om så mycket mer än bara om rättsfallet O.J Simpson. Trots dess längd är detta omöjligt att inte sluka, ett måste!