Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Naken


Johny lämnar Manchester efter att ha begått en våldtäkt och flyr till London. Där får han bo hos sin ex-flickvän. Han spenderar sin tid med att förolämpa främlingar. Ett tag bor han på gatan där han träffar människor som är lika trasiga och tragiska som han själv.


Originaltitel Naked
Regissör Mike Leigh
Manus Mike Leigh
Genre Drama, Komedi, 90-tal
Skådespelare David Thewlis, Lesley Sharp, Katrin Cartlidge, Greg Cruttwell, Claire Skinner, Peter Wight, Ewen Bremner, Susan Vidler, Carolina Giammetta, Elizabeth Berrington, Gina McKee
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1100
Filmnummer 6685

Recensioner

Skapad 2019-12-07 av malsum
Den här filmen här helt klart till mina top 5, alla kategorier. ...tragiskt nog, får man väl säga. Den handlar om Johnny, som är en tragisk karaktär. Man får aldrig en regelrätt presentatio...   Läs mer »

Kommentarer


husberg
2021-07-30
Urspårad konspirationsteoretiker slirar runt i London & föreläser cyniskt för alla som kommer i hans väg. Asocialrealism i fyra nyanser av grått.
Raimo_1985
2021-06-11
Oj oj oj, vilka eländiga karaktärer... Jäklar, det här är en deprimerande film. Ett gäng kvinnor blir utnyttjade av komplett hopplösa och patetiska män som trots det har en massa makt som de kan använda. Mycket pseudointellektuellt skitsnack och kass humor (för sakens skull, jag fattar såklart) som förtjänar en käftsmäll eller två. Jag är så glad att det här inte är min verklighet....
RustyFilm
2021-01-26
En barbarisk och otrevlig film som borrar en hel del i de oftast oavsiktliga kontakter Johnny (David Thewlis) tar vid sina irrfärder i London. Det mest humoristiska av dessa möten är nog när han stöter på Archie (Ewen Bremner) som är ute och söker efter sin Maggie. Men det är inte främst humor som filmen står för. Provokation, våldtäkt och gatuvåld är huvudingredienserna. Huvudkaraktären Johnny är en skitstövel som av en del uppfattas som intelligent på grund av sitt filosofiska svammel. I provokation är han dock mästaren, i våldtäkt delar han titeln med hyresvärden Jeremy/Sebastian (Greg Cruttwell) och i gatuvåld är han det stackars offret. Det här är det enda jag sett av Mike Leigh kanske kan man hitta något mer därifrån.
Barneyk
2018-08-31
Tycker det är rätt obehagligt med så mycket sexuellt våld mot kvinnor och jag tycker inte den lyfter tillräckligt med poänger med det. Johnny är väldigt osympatisk, störig och blir bra enerverande och hur folk interagerar med honom är bara jobbigt. Uppskattar verkligen inte alls det här. Viss äkthet och rapphet här och där räddar ettan.
kakbakarn
2018-04-10
Det verkar vara Leighs grej att blanda en sorts halvteatral diskbänksrealism med svart humor. Det är inte riktigt min favorittyp av film, men Naken gör det den gör mästerligt - och Thewlis står för en alldeles enastående, kanske rentav oförglömlig insats.Tyvärr har jag svårt att älska filmens nihilistiska hjärta. Det är så fantastiskt deprimerande alltsammans, trots komiken och kvickheten i dialogen. Vill ändå understryka att den som kompromisslös underklass- och misärskildring är svåröverträffad.
Ful_fisk
2017-10-17
Gillade många delar av den. Skön jordnära stil och bra skådisar. Men storyn spretade för mycket, hade väldigt gärna sett det hela skalas ner till bara att David Thewlis drev runt och träffade löst folk. Nu ska det knytas ihop i slutet, vilket jag inte förstår riktigt poängen med, och hela biten med han ärkesvinet (tjuvjägaren från Djungel-George) fick jag inte ut någonting av överhuvudtaget än dålig smak i munnen. Som helhet är jag inte helt övertygad. Hade hoppats på bättre. Inte direkt dålig, men jag sätter nog ändå en tvåa.
meerlon
2017-10-15
Världens bästa film, alla kategorier, enligt mig.
Mareld
2017-04-27
Som att hänga med en dryg gymnasist i två timmar.
Spidde
2016-09-29
Hade jag sett den här filmen när jag var yngre - kanske 14-15 - hade jag känt mig helt förstörd och nedsmutsad. Nu blir jag dock inte särskilt berörd. Filmen har uppenbara kvaliter, men känns osympatisk, utdragen och teatral.
Hypostas
2016-01-04
Jag vet inte varför den står som enbart drama här på FT, och inte dramakomedi som det står på IMDB. Det är nämligen den svarta brittiska humorn som är det absolut bästa med den här fascinerande filmen. Ibland blir det lite väl pladdrigt, men jag sätter en svag fyra. Det här är en film som man helt klart ska se. Stark rekommendation, alltså.
Visa äldre kommentarer »