3.6

Möte vid Ox-oket

Två män rider in i en stad där invånarna är upprörda över boskapstjuvar. Nyheten om mordet på en ranchägare får känslorna att koka över.

Originaltitel The Ox-Bow Incident
Regissör William A Wellman
Manus Lamar Trotti
Genre Drama, Kriminalare, Film-Noir, Western, 40-tal
Skådespelare Henry Fonda, Harry Morgan, Jane Darwell, Anthony Quinn, Dana Andrews, Frank Conroy, Mary Beth Hughes, William Eythe, Harry Davenport

andmoreagain
2022-06-25
Nästan lite för bra för att vara en amerikansk fyrtiotalsfilm! Glöm att det är en "western", det är alltför begränsat att kategorisera en sådan här fullträff som genre-film.
norenorama
2021-03-14
Jäkligt bra! Vart mycket glatt överraskad att det inte bara vart en klassisk westerrulle utan hade mera att ge. 30 min in så börjar riktiga filmen skulle jag säga.
hsimpson
2020-01-14
Detta är alldeles lysande från Wellman! Tät, välfotad, välskriven, Henry Fonda, gruppsykologi och en stämning som är så elektrisk att den nästan ger gåshud vid två tillfällen. Dels när hela gänget väntar på soluppgången, och dels när de är tillbaka i staden efter nattens incident.
Ful_fisk
2017-04-06
En riktigt positiv överraskning efter att jag sett väldigt många "okej"-filmer på sistone. Riktigt, riktigt bra film! Påminner en del om Fritz Langs suveräna Fury (1936), fast i västernmiljö. Väldigt snyggt foto-arbete, trovärdig story, en svart karaktär som inte är intryckt som "comic relief" och bra skådisar. På det stora hela en skitbra film, som får en att begrunda det otäcka i hur länge fenomenet med lynchningar faktiskt höll i sig.
BrutusBeefcake
2016-02-21
Känns skrämmande aktuell än idag! Riktigt bra och annorlunda vilda västern-film från guldåldern. Rekommenderas! (10+/15)
F-M-J
2015-08-21
En "rättegångsfilm" som ligger i de storas fack. Grymt skådespel, bra handling och koncist så det förslår (hade dock inte gjort något om speltiden varit lite längre). Människan är och har alltid varit adekvat i sin föreställning om livet, snabb på att se "mönster" och döma efter bokens omslag. Filmer likt denna blir alltså en god påminnelse om att alltid försöka se den stora bilden och hålla sig så objektiv man bara kan. Rekommenderas varmt.
2015-03-11
Jag gick in i den här filmen helt utan förväntningar men redan från början så rycks jag med och slutet drar med mig totalt.
2015-01-06
Upplevelsen att se Henry Fonda tidigt i filmen fick mig att hoppas på något riktigt bra. (Jag har sagt det förut men den mannen har världens bästa röst.) The Ox-Bow Incident visade sig vara en väldigt bra film som lyckas överraska samtidigt som den får mig att känna och uppleva starka känslor. Jag engagerar mig och bryr mig väldigt mycket om vad som sker i filmen och dess karaktärer. Filmens rätt korta speltid på ca 75 min är väldigt effektiv sett till denna intensiva och känslostarka historia. 4+
Werim
2014-05-22
Det här är riktigt bra. Dystert och cyniskt. Falska karaktärer och moralisk ambiguitet. Man njuter genom hela filmen.
Rehn108
2014-01-20
Det här är 12 edsvurna män anpassat till en western-miljö. Filmen var inte alls vad jag väntat mig, en annorlunda och bra western!