Memoria
En kvinna till Skottland som är på resa i Colombia börjar höra underliga ljud. Snart börjar hon undersöka var de kommer ifrån.
Originaltitel | Memoria |
Regissör | Apichatpong Weerasethakul |
Manus | Apichatpong Weerasethakul |
Genre | Drama |
Skådespelare | Tilda Swinton, Elkin Díaz, Jeanne Balibar, Juan Pablo Urrego, Daniel Giménez Cacho, Agnes Brekke, Jerónimo Barón, Constanza Gutierrez, Daniel Toro |
I en filmvärld av lättuggad underhållning och snabba klipp är det skönt att ha en så unik filmskapare som Apichatpong Weerasethakul. Här får varje scen andas, kameran rör sig nästan inte alls och filmen har en hypnotiskt indragande stämning. Centralt i filmen är en kvinna (Tilda Swinton) som plågas av ett märkligt ljud som enbart hon hör men som ändå verkar påverka omgivningen. Weerasethakul kommer förmodligen inte vinna några nya fans i och med Memoria men alla som uppskattar hans speciella stil kommer finna mycket av glädje här.
jag ehhh haha jag sov nästan hela filmen men den var minnesvärd!
Svårbedömd film. Intressant lek med minnen och lagring som spelplan. Stark trea. Sevärd när lugnet är på plats.
Tur att man var beredd på att det skulle vara långsamt, för låååångsamt var det. Jag blev aldrig riktigt invaggad i filmens underliga stil, och kände att det lite grann hängde på slutet och vart det hela var på väg. Och så kom slutet... ja, det kan jag ju inte diskutera särskilt ingående här, men jag tyckte inte direkt det knöt ihop påsen särskilt innehållsfullt. Det var mer bara konstigt och underligt. Så nja, det finns väl en publik för sådan här filmen, och jag fattar vad den ville åstadkomma någorlunda, men det är ingen film jag direkt kommer rekommendera vidare eller se igen. Men välgjord i alla fall.