Memoirs of Japanese Assassins

Filmen handlar om politiska mord i Japan från mordet på Shogunens chefsminister Ii Naosuke (The Sakuradamon Incident) 1860 till de politiska morden 1936 i samband med det sista kuppförsöket under trettiotalet (The February 26 Incident). Huvuddelen av filmen handlar om de politiska morden och kuppförsöket 1932 som organiserades av lekmannaprästen Nissho Inoues militanta organisation Ketsumeidan (League of Blood) och där man får följa hur en ung man rekryteras och tränas mentalt till att bli en politisk mördare.

Originaltitel Nihon ansatsu hiroku
Regissör Sadao Nakajima
Manus Kazuo Kasahara, Sadao Nakajima
Genre 60-tal, Action, Kriminalare, Drama
Skådespelare Sonny Chiba, Bunta Sugawara, Ken Takakura, Kôji Tsuruta, Tomisaburô Wakayama, Jiro Tamiya, Chiezo Kataoka, Sumiko Fuji, Teruo Yoshida, Choei Takahashi, Kyôsuke Machida, Aiko Mimasu

goeran
2016-07-15
Sadao Nakajimas Memoirs of Japanese Assassins från 1969 är en intressant exposé om politiska mord i Japan 1860 – 1936 med särskilt fokus på den radikale buddhistiska predikanten Nissho Inoue som bildade en organisation Ketsumeidan (League of Blood) med syfte att genomför en nationell revolution i Japan. Skildringen av hur man hittar lämpliga proselyter och tränar dessa mentalt för sina uppgifter som politiska mördare (terrorister) ger helt klart associationer till nutidens terrorism. Bäst bland skådespelarna (och den som dominerar filmen) är utan tvivel Sonny Chiba i rollen som den unge mannen Onuma som värvas och tränas som mördare men även Chiezo Kataoka i rollen som Nissho Inoue är sevärd.