2.1
2.1
Max Schmeling
Biografisk film om den tyska boxaren Maximillian Adolph Otto Siegfried Schmeling som var världsmästare i tungvikt åren 1930-32 under nazistregimen. I och med att Maximillian själv inte var medlem i NSDAP och inte heller en sympatisör av nazisternas ideologi var hans stora framsteg väldigt kontroversiella för Tysklands ledare. Man valde att använda honom som frontfigur för att framställa den tyska hårdkokta politiken som en mer sympatisk och humanistisk ideologi för omvärlden.

Originaltitel | Max Schmeling |
Regissör | Uwe Boll |
Manus | Timo Berndt |
Genre | 2010-tal, Action, Biografi, Drama |
Skådespelare | Susanne Wuest, Heino Ferch, Detlef Bothe, Christian Kahrmann, Rolf Peter Kahl, Henry Maske, Vladimir Weigl, Yoan Pablo Hernández, Alexander Frenkel, Enad Licina, Arved Birnbaum, Elliot Cowan, Alain Blazevic |
Tillsammans med Tunnel Rats är det här Uwes intressantaste film så här långt, och också en av hans bättre. Jag hade ingen koll alls på Schmeling på förhand, och hans historia var helt enkelt väldigt intressant att få ta del av. Det är någonting väldigt fascinerande över Tyskland tiden före, under och efter andra världskriget, och det som fångar mig med den här historien är hela grejen med att göra karriär inom något man brinner för samtidigt som man måste förhålla sig till nazistregimen och riskera att bli deras marionett. Där finns många intressanta moraliska övervägningar. Uwe gör förvisso inte jättemycket av detta, men han är ändå där och petar. Tyvärr känns dock filmen ganska hafsig i vanlig ordning, jag antar att Uwe som vanligt spelade in den över ett veckoslut eller något i den stilen. Så känns det iaf när man ser den, och även om den gode tysken har blivit mer yrkesskicklig med tiden. så saknar han fortfarande finess. Lite för mycket saker händer utan riktigt sammanhang, nazisterna blir lite för karikatyriska, och Schmeling blir lite för träig. Henry Maske som spelar honom ser ut lite som en blandning mellan Josh Brolin och Arnold, men han har inte dessa herrars karisma direkt. Som presentation av ett livsöde är filmen fortfarande duglig, men det finns ju en bättre film att göra av det här. Ganska stark tvåa ändå
Storyn är bra, visserligen baserad på en verklig händelse. Skådespeleriet är på många håll och kanter uselt, likaså de dåliga animationerna. Redigeringen är inte bättre den heller. En tysktalande Joe Louis? nej, nej nej, Som många dokumentärfilmer så är budgeten kanske inte den bästa. Det enda som egentligen räddade denna film var ett färdigt koncept som någon B-studio valde att filmatisera för att tjäna en slant. stark 2a/svag 3a
Boxningsscenerna är påfrestande usla och filmen i övrigt är faktiskt inte mycket bättre. Dr Boll har gjort bättre film enligt mig.
Njae, boxnings-scenerna var ganska tråkiga, rekvisitan känndes B och Max karraktär framställdes alldeles för enkelriktad.
Stundtals riktigt bra och snygg, men i nästa stund kändes den lite lågbudget. Aningen för lång, men ändå klart godkänd.
Lite annorlunda för att vara en Uwe Boll-film. Den faller dock i mängder av klichéer och Schmeling porträtteras som någon typ av übermensch, utan en enda karaktärsbrist och som alltid gjorde rätt. Jag skulle gärna velat se lite av en kritisk granskning av den blivande Coca Cola-kapitalisten. Han slogs ändå för Tredje Riket, poserade med Adolf Hitler, etc., även om hans förhållande till regimen var helt oproblematisk.
Doktor Boll har ju faktiskt skärpt till sig och blivit riktigt hyfsad bakom kameran, tyvärr är det ju inte seriösa filmer man vill se honom göra. Det här blir habilt, och en liten inblick i en stor idrottares liv är ju aldrig fel, speciellt en man aldrig hört talats om innan. Idrott är ganska svårt att skildra och Uwe gör inget speciellt för att ta till vara på de scenerna, jag saknar också hans speciella Uwe-stämpel. Helt okej på alla sätt och vis, men absolut inget att minnas. En stabil 2a helt enkelt.
Äntligen en ny Boll-film. Synd att jag inte hittade speltiden på den, jäkla IMDb