Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Mannen utan minne


En man är på väg till Helsingfors för att söka jobb. Han hinner knappt stiga av tåget förrän han blir rånad och misshandlad. När han vaknar upp har han förlorat minnet. Utan namn och identitet måste han börja om sitt liv från början. Han hamnar i stadens utkant där han bosätter sig bland dess mindre bemedlade invånare. Under sina försök att hitta tillbaka till livet möter han medmänsklighet och den stora kärleken.


Originaltitel Mies vailla menneisyyttä
Alternativ titel The Man Without a Past
Regissör Aki Kaurismäki
Manus Aki Kaurismäki
Genre Drama, Komedi, Romantik, 2000-tal
Skådespelare Markku Peltola, Kati Outinen, Juhani Niemelä, Kaija Pakarinen, Sakari Kuosmanen, Annikki Tähti, Anneli Sauli, Elina Salo, Outi Mäenpää, Esko Nikkari, Pertti Sveholm, Matti Wuori, Aino Seppo, Janne Hyytiäinen, Antti Reini
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 4936
Filmnummer 6505

Recensioner

Skapad 2019-12-19 av othis
En man stiger av tåget i Helsingfors, uppenbart på väg från landsorten för att söka jobb, slår sig ned på en parkbänk i Kaisaniemi. När han slumrar till blir han brutalt rånad och nedslagen...   Läs mer »

Skapad 2019-12-09 av weng-weng
Medan resten av världen jagar plåtar till Hollywoods senaste kostymfilm med Will Smith visas denna finska lilla pärla på de mindre biograferna. Mannen utan minne är ytterligare en doldisfilm fr...   Läs mer »

Kommentarer


Stygga-Vargen
2021-06-22
Tråkig och ointressant smörja.

2017-12-16
Denne filmen er utrulig gjennomtenkt og intelligent. Liker enkelheten i alt det kompliserte.
wasteoftime
2017-01-24
I samband med FRVM-tävlingen blev det så dags att se om den här, igen, lite tätare inpå senaste titten än sist. Tvåan får stå kvar, det är uppe och nosar på en trea lite här och där. Några riktigt fina scener finns det ju, men det lila extra saknas, tycker jag.
BrutusBeefcake
2017-01-19
Jag trodde detta skulle vara en kall och deprimerande film, men till min stora glädje så var den inte det, detta var varmt och mysigt trots att den utspelar sig där den gör. Gillade filmen som också känns ytterst finsk rakt igenom. (9/15)
RustyFilm
2016-12-10
Det här är en kärv och mångbottnad historia som är berättad med en kufisk och lågmäld humor. Heja Finland. En annorlunda film med bra foto.
wasteoftime
2016-11-29
Jag hade länge denna som Kaurismäkis bästa, men får ge mig på den punkten nu efter omtitten i afton, det är bra, och trean hägrar på sina ställen, men det känns som att det saknas något. Kanske var det jag som var lite för trött, då jag kände mig lite trött under filmen, men ja, lite av en besvikelse är det trots allt. Det glimmar till mellan varven lite extra, men överlag är det bra, men inte mer.
Qhunden
2015-08-24
Är uppenbarligen lite svag för såna här apatiskt tafatta karaktärer i kombination med vass dialog, rakt på sak liksom. Surrealistiskt eller bara finskt? Får gissa en kombination av båda, hursomhelst en riktigt skön och skruvad berättelse. Charmig i all sin enkelhet, men också lite slarvig i sitt genomförande – möjligen inom budgetens ramar kan tänkas.
martineden
2015-07-29
[rek. 4] Detta är nog den film av Kaurismäki som blivit mest hyllad internationellt. En fantastisk film med värme och sociala kommentarer som också ofta har ett ironiskt perspektiv på tillvaron. Kati Outinen är verkligen en av världens bästa skådespelare! Hon är så fantastiskt subtil i sina uttryck men lyckas förmedla oceaner av känslor. Detta är snudd på ett mästerverk, men jag håller fortfarande FLICKAN FRÅN TÄNDSTICKSFABRIKEN som Kaurismäkis bästa. 4+/5-
Noseman2005
2014-03-01
Trevlig.
Tonti
2013-09-06
Rent ut sagt ljuvlig.
Visa äldre kommentarer »