Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.3
av 5

Mannen med oxpiskan


En främling rider ut från den heta öknen in till en liten stad i vilda västern. Människorna i staden är rädda för honom och tre revolvermän försöker mörda honom. Samtidigt kommer ett gäng till staden för att hämnas...


Originaltitel High Plains Drifter
Regissör Clint Eastwood
Manus Ernest Tidyman
Genre Thriller, Western, 70-tal
Skådespelare Clint Eastwood, Verna Bloom, Geoffrey Lewis, Stefan Gierasch, Mitch Ryan, Marianna Hill, Billy Curtis, Jack Ging, Walter Barnes, Ted Hartley, Scott Walker (I)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3096
Filmnummer 538

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


karlmats
2023-03-15
Det finns förtjänster med det här det gör det, men jag har också lite svårt att komma in i det då samtliga karaktärer är ganska osympatiska jävlar. Clintan svinar runt och beter sig lite hur fan han vill och då är det ändå honom man ska hålla på får jag känslan av. Helt klart är det en tid i historien som är bättre att uppleva på duken än i verkliga livet, det verkar vara lite satan och bo så där. Med lag och ordning ska landet byggas, det här är mer vilda västern på alla sätt och vis vilket alltid är fascinerande, men jag har sett bättre i genren. En ganska stark 2a ändå.
mammene
2022-05-13
Tvekade först mellan trean och fyran, men ju mer jag tänker ju säkrare blir jag på fyran, om än inte den starkaste. Clintans roll är perfektion. Lite svårt i början att förstå hans agerande, men efter hand börjar man fundera om det inte ligger en hund begraven någonstans, så att säga. Riktigt klar över det kan jag inte säga att jag blev, det finns hintar åt flera håll, så det blir att fundera och eventuellt se om den, tror att det skulle bli med andra ögon. Snygg är den i vilket fall som helst.
RustyFilm
2018-02-05
När Clintan rider in i by-hålan Lago i de inledande scenerna, gör han det med stil och ton från Sergio Leones så kända filmtrilogi (förresten hela filmen andas Leone). Kanske förståeligt det här är ju Eastwoods westernregidebut bara några år efter spagettifilmerna. Huvudkaraktären (Clintan) är som vanligt (eller kanske mer än vanligt) en rå och våldsam hämnartyp. Här ser han som sitt uppdrag att hämnas Lagos invånare för den feghet de visat när deras sheriff piskades ihjäl inför deras ögon nått år tidigare. Snygga bilder och en hyfsad western ere.
Hakvin
2017-06-30
Mycket märklig film. Väntade på någon tvist. Fick ingen.
dr_Robert
2016-08-10
Filmen är intressant framför allt genom att den är så annorlunda än sina föregångare bland western-filmerna. John Ford berättade sedelärande historier om ont och gott medan Eastwoods "hjälte" är en amoralisk hämnare rätt och slätt. Den känns samtidigt lätt bedagad och det är svårt att tänka sig att den skulle spelas in idag. Våldtäkten i början av filmen är ganska svårsmält och skulle sannolikt ge upphov till (välmotiverade) protester.@Bryant Park
dudson
2016-01-02
Lustigt att se när Clintan rider in till byn är alla husen helt nybyggda. Trodde detta skulle vara 1860 talet ;) nåväl. I denna western får verkligen herr Clint pisk! Sen att gränserna suddas ut mellan gott O ont gör det hela mera intressant. Inte ofta det görs i vanliga fall i western rullar. 3+
Fläskkäft
2015-12-04
Västernrullar tillhörde aldrig mina favoriter när jag växte upp och jag har faktiskt sett ganska få, under årens lopp har jag dock börjat uppskatta dom mer och mer. Clintan är givetvis mycket cool i sin tystlåtna roll, han utnyttjar situationen å det grövsta vilket i sig är mycket komiskt. Det råder cool stämning och långsamma tagningar. Tempot är mycket långsamt även om det inte känns så. Clintan bjuder även på humor vilket han alltid gör i sina filmer. Uppgörelsen är givetvis väldig solklar men det är underhållande hela vägen.
Ful_fisk
2015-06-13
Underlig Clintam-västern där gränsen mellan gott och ont känns utsuddad, här är alla mer eller mindre rötägg. En enkel story med intressant berättarstil, dock kommer nog minnet av den att blandas med hans andra västern-filmer… Kvinnosynen är väl inte den fräschaste heller.
Bostrom87
2015-06-05
Känns väldigt overklig. Han uppför sig som en jävla fitta genom hela filmen och det är ändå ganska få personer som inser det.
MetalJukebox
2015-01-08
Snyggt gjord, har bra stämning och tema. Clints roll känns riktigt gemen och det mesta framstår egentligen som rätt uppgivet och dystert. Kunde blivit riktigt bra om den hade haft lite mer att stå på, bättre karaktärer och om man framförallt slopat den tvivelaktiga kvinnosynen.
Visa äldre kommentarer »