2.5

Mannen med järnmasken

Dumas klassiska berättelse om intriger och konspirationer kring det franska kungahuset på 1700-talet, har i denna filmtappning blivit en blandning av romantik, äventyr och humor. Den elake unge kung Ludvig XIV har spärrat in sin okände tvillingbror i en fängelsehåla för att han inte skall kunna göra anspråk på tronen. Broderns enda hopp är de tre, lite till åren komna, musketörerna.

Originaltitel The Man in the Iron Mask
Regissör Randall Wallace
Manus Randall Wallace
Genre Drama, Action, Äventyr, 90-tal
Skådespelare Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, John Malkovich, Gérard Depardieu, Gabriel Byrne, Anne Parillaud, Judith Godrèche, Edward Atterton, Peter Sarsgaard, Hugh Laurie, David Lowe (I), Brigitte Boucher

Skapad 2019-12-11 av Anonym
Ännu en \"de tre musketörerna\" -film. Ännu en världskänd roman som blivit film. Ännu en massa uttryck som; \"En för alla, alla för en\". Frågan är om vi inte har sett nog av de här filmern...   Läs mer »

2022-10-15
Den höll ganska bra den här tycker jag. Förvisso mindes jag den som seriösare och mer ödesmättad, men den är ju faktiskt rent av farsartad på sina ställen, och det hade jag kanske klarat mig bättre utan. Det är en väldigt bra historia i botten som man tar tillvara på helt okej, men jag kan ju tycka att man borde ha fått se mer av fången med järnmasken innan allt brakar lös, då hade man nog kunna känna mer med honom. Det är hursomhelst ett underhållande äventyr med raffinerade intriger och sevärda skådespelare
BjörnBandhund
2022-01-14
Ytlig, men ganska underhållande. När eftertexterna rullar känns det dock ganska tomt. Tvåa eller trea, jag kan inte riktigt bestämma mig...
Albion
2022-01-13
En färgsprakande version av denna berättelse som filmats åtskilliga gånger i historien. Amerikansk ton samt en felcastad DiCaprio drar ner betyget, lite som smolk i bägaren så att säga. Betyget blir ändå en 3;a för en bra sammansatt film och färgstarka herrar i musketörrollerna.
2018-07-16
Ganska seg...

2016-01-05
Spennende og bra film.
ouimadame
2015-04-11
Verklugen en film av sin tid. Den nedsoftafe 90-talsbelydningen. Samt jättekonstigt ljus i de flesta utomhusscener!
2014-11-04
Kostymdrama kryddat med lite action. Massor med förnämliga skådespelare men Leonardo DiCaprio med en prettyboys ansikte passar inte in i denna film. Duger gott att se en gång men sedan räcker det. 2+
KlaraSofia
2014-06-15
Ja, jag veeeeet att den här filmen egentligen inte är värd en femma. Men jag bara älskar Mannen med Järnmasken, som dessutom är en parallell till Gurdjieffs lära om hur människan och alla hennes delpersonlighter fungerar och kan tjäna varandra. Fick syn på att Wallace som regisserat också skrivit manuset till Braveheart. inte illa!
Wridmuld
2014-02-26
Filmen i sig kanske inte är så speciell, men det är Di Caprios skådespel.
nestle
2014-02-10
Det var aldrig väldigt spännande men höll ändå kvalité för en svag 4a.