Mad Max

I ett postapokalyptiskt Australien härjar ett fruktat MC-gäng. När de utnämner Max Rockantansky till sin fiende och bränner en MC-polis bestämmer sig Max för att sluta arbetet för att på så sätt skydda sin familj, men MC-gänget tänker inte låta honom vara ifred.

Originaltitel Mad Max
Regissör George Miller (II)
Manus George Miller (II), James McCausland
Genre Action, Thriller, Äventyr, Science Fiction, 70-tal
Skådespelare Mel Gibson, Joanne Samuel, Hugh Keays-Byrne, Tim Burns, Steve Bisley, Roger Ward, Geoff Parry, David Cameron (I), Sheila Florance, David Bracks, Howard Eynon, Nic Gazzana, Bertrand Cadart, Lisa Aldenhoven, Vincent Gil, Lulu Pinkus, Max Fairchild

Sheepy
2024-04-07
Det är svårt att förstå vad som gjort Mad Max till en så hyllad klassiker. På den positiva sidan innehåller filmen minnesvärda miljöer och flera snygga biljakter. Även om vissa uppenbart snabbspolats för att få hastigheten att se högre ut, vilket i stället får det att se billigt ut. Handlingen är däremot tunn och Mel Gibson är trist i huvudrollen som vägpolisen Max. Dramaturgin som får ”Mad Max” att gå bärsärkagång är heller inte tillräckligt uppbyggd och hans sorg får inte den tänkta effekten för oss som åskådare. Sammanfattningsvis är det en torr film med vissa snygga scener.
2022-05-17
Omtitt efter många år. Knappast bra någonstans, men stilbildande inom genren. Udda och supertunt manus där Gibson's Max egentligen är reducerad till en liten roll innan den alldeles för sent brakar loss. Fräna bilstunts och häftiga karaktärer, men det är ju uppföljaren som är mästerverket.
Dele
2022-01-02
En snäll betygstrea till en skränig och storymässigt tunn actionthriller som lever på sin energi och viss obehaglig stämning under den sista halvan.
ItalyErik
2021-06-23
Grymt bra action, om än lågbudget.
ToddDowney
2018-06-10
Den här kunde vart riktigt bra. Tyvärr så tar filmen nästan en timme för sig att gå igång. Och då är det försent. En väldigt svag 2a blir betyget just för att Mel Gibson gör en bra insats.
HerrNenne
2017-11-20
Blev förvånad över hur meningslöst det här faktiskt var. Man förstår varför världen blev populär, men inte varför filmen blev det.
wasteoftime
2017-08-27
Det här var en något förvirrande upplevelse, faktiskt. Jag hade sett tvåan och trean tidigare, men det är längesedan. Minst 10 år sedan. Och detta var verkligen inte vad jag förväntade mig. Det är rätt långt ifrån den post-apokalyptiska bild man har utav Mad Max. Det är mest oengagerande och om inta taffligt, så i alla fall trist. 0,9 på SH-skalan.
Rehn108
2017-07-29
Betydligt bättre än vad jag mindes den! Ganska taffligt bildspråk och märkliga klipp, men härliga karaktärer och en lätt njutning rakt igenom.
Andreas_
2016-11-10
Kan inte förstå hur detta kan kan klassas som en kultklassiker eller mästerverk, det är alldeles för fult och amatörmässigt gjort, ser ut som ett dåligt skolprojekt idag men får erkänna att jag tyckte den var skitbra som liten innan man hade koll på detaljer och realism eller ens handling...däremot gör Mel Gibson en stabil insats som skådis i sin första film, riktigt imponerande faktiskt men Geroge Miller som idag är en av dom absolut bästa och mest spännande actionregissörer gör här en riktigt kalkonrulle, för även om det är lågbudget så är det inte ens snyggt filmat och kassa skådisar utöver Gibson samt fåniga detaljmissar som att Gibson kan skjuta någon på 500 meter med ett avsågat hagelgevär för att nämna en sak och det kassa manuset ska vi inte ens tala om...nä detta är inte katastrofdåligt men nära inpå, jag är inte imponerad som vuxen av denna överskattade sörja....här har vi faktiskt en film man hade kunnat hoppas på en remake, kanske i så fall som prequel till Fury Road med Tom Hardy, hade kunnat vara nåt i så fall men originalet håller inte idag, gjordes mycket bättre filmer på både 70 och tidigt 80 tal än detta skräp. Mycket svag 2:a blir betyget.
MrsSmiths
2016-08-21
En film för våldsälskare och läderbögar.