Lovely Rita
Rita är en utstött och missförstådd tonåring i en österrikisk förort. Hon har problem med sina föräldrar, med sina skolkamrater, med att hon fortfarande är oskuld och med livet i stort. Ett porträtt av en ung kvinna på väg genom det minerade landskapet som tonåren utgör. Men det är också en ironisk blick på ett vuxensamhälle vars värderingar och handlingar för länge sedan gått skilda vägar.
Originaltitel | Lovely Rita |
Regissör | Jessica Hausner |
Manus | Jessica Hausner |
Genre | Drama, Komedi, Kriminalare, 2000-tal |
Skådespelare | Barbara Osika, Christoph Bauer, Peter Fiala, Wolfgang Kostal, Karina Brandlmayer, Ursula Pucher, Lili Schageri, Barbara Hitzel, Nicole Seidelberger |
Rita (Barbara Osika) är hårt fasthållen av sina mycket konservativa och religiösa föräldrar, såväl som av sin likaledes katolska skola. Med ett groende frigörelsebehov och en hungrande sexual... Läs mer »
En ganska lågmäld, välspelad och färgrik film som sägs vara inspirerad av verkliga rättsprotokoll. Jag är inte säker på när handlingen utspelar sig, men det är tydligt att det åtminstone inte är nutid eller 90-tal. Gillar filmningen som är följsam men utan att vara påfrestande. Den borrar sig inte in på djupet, utan försöker skildra huvudpersonens olika relationer som om det vore verklighet. Hur huvudpersonen skjuts som en flipperkula mellan familj och släkt, skola och fritid. Den som skrivit recensionen verkar både spoila filmen och ha tagit väldigt mycket för givet som inte framkommer i filmen. Jag känner inte att det är någon politisk film som vill provocera, försköna eller ta parti bara för att livet i den inte är perfekt och det inte är någon feel good. Det är en film där man både kan tycka synd om personer och avsky dem. Och det är tillåtet. Tycker man att det är en Funny Games har man nog missuppfattat 99 procent av filmen. Det här är inte home invasion överhuvudtaget. Filmen hade blivit ännu bättre om relationerna varit mer sammanbundna eller någon stuckit iväg mer. Slutet kommer lite hastigt. Lovely Rita är ändå den hittills bästa filmen jag sett av Jessica Hausner.
Jag brukar gilla lågmälda filmer, särskilt från Österrike, men denna var bara oerhört tråkig och ointressant. Helt värdelös.
fantastiskt snygg, och bitvis genialisk. men slutet och själva familjerealationen känns väl österikisk och väl tidstypisk. det är ju hemskt i medelklassen, men det känns som att den här utgången känns överrespresenterad på just film.
Stora likheter med Hanekes Funny Games. Skillnaden är att Haneke lägger in stråk av hopp för att kontrastera mot all ångest. Här blir allt så jämnhemskt att det blir svårt att ta till sig.