3.3
3.3
Love is the Devil
I Paris 1971 inviger Francis Bacon sin storartade retrospektiv på Grand Palais. George Dyer, som tagit en överdos, drömmer sig bort och återvänder till minnet av sitt inbrottsförsök i Bacons ateljé och det första mötet med konstnären. Bacon hyllas som konstnär, men hans privatliv med Dyer liknar mer och mer kaos. Medan Bacon omger sig med konstnärer, unga manliga prostituerade och alkoholister mitt i 60- och 70-talens dekadans går Dyer ned sig djupare och djupare på alkohol och droger

Originaltitel | Love is the Devil - Study for a Portrait of Francis Bacon |
Regissör | John Maybury |
Manus | John Maybury |
Genre | 90-tal, Drama |
Skådespelare | Derek Jacobi, Tilda Swinton, Daniel Craig, Anne Lambton, Annabel Brooks, Adrian Scarborough, Karl Johnson, Richard Newbould |
Gillade att han var så omöjlig att gilla i filmen. Kärlekslöst och stumt.
Jag gillar det skeva fotot och stämningen tillräckligt mycket för att se förbi andra tillkortakommanden.
Bacon var mycket begåvad på färger och kombinationer av dessa och han kan få till det ordentligt bra med känsla för geometri och abstraktion i starka laddade bilder. Men hans måleri tenderar också att bli lite sladdrigt, slarvigt perspektivsmässigt och sirligt/flamboyant subversivt i en då entydigt negativ mening. Fast filmen handlar mer om personen än gärningen, om jag inte minns fel, och hade "studiokänsla" över sig.
90-talsskräp
skådespeleriet is to die for! manuset känns lite tunnt, jag hade gärna grävt djupare i bacons måleri, istället för hans kärleksrelationer vilket inte får mig så intresserad. välspelad som sagt, som höjer betyget till en trea.
Den var för intensiv. De försökte alltid förstärka alla intryck, vilket gjorde filmen lite övergjord
Relevant på många sätt. Men inte särskilt välgjord och jag håller med Logos om att bacon framställs lite väl mycket som en profet. Men skrev min C-uppsats i konstvetenskap om Bacon och känner att han är förhållandevis rättvist porträtterad, även om karaktärerna känns lite väl onyanserade. En svag trea.
Ingen toppfilm, trots goda skådespelarprestationer (Derek Jacobi är otroligt lik Bacon till utseendet) och ett fint hantverk. Manuset förstör tyvärr det mesta. Att låta Bacon framstå som en frasmakare, som närmast talar i bevingade ord, är verkligen dåligt. T o m hans mest berömda citat - "Champagne for my real friends, real pain for my sham friends!" - finns med. Vanliga samtal består ju så mycket oftare av brus, avhuggna meningar, svammel osv. Att inget av det finns med i replikskiftena sänker trovärdigheten. Sen är personporträtten rätt onyanserade. Nej! Undvik denna.
Skitbra om Världens bästa målare !
( kanske lite väl subjektivt omdömme , men what the hell ? )