Rebellion

April 1988, Nya Kaledonien. Trettio gendarmer har tagits som gisslan av en grupp kanakiska rebeller, varpå trehundra militärer skickas från metropolen för att befria sina kollegor. Politikerna vill visa Frankrikes auktoritet även om man måste svika sina löften, sina bröder och sin moral.

Originaltitel L'ordre et la morale
Regissör Mathieu Kassovitz
Manus Mathieu Kassovitz, Benoît Jaubert, Pierre Geller
Genre Drama, Action, 2010-tal
Skådespelare Mathieu Kassovitz, Iabe Lapacas, Malik Zidi, Alexandre Steiger, Daniel Martin, Philippe Torreton, Sylvie Testud, Steeve Une, Philippe de Jacquelin Dulphé, Patrick Fierry, Jean-Philippe Puymartin, Stefan Godin

goeran
2017-06-25
Mathieu Kassovitz dokudrama L'ordre et la morale är alldeles uppenbart mera fiction är dokumentär. Och då fiction av det mera fantasifulla slaget. Det är inte mycket i filmen som överensstämmer med vad verkligen skedde våren 1988 när man fritog terroristernas gisslan. Allt berättas ut en enda persons synvinkel, kapten Philippe Legorjus, som enligt sina män uppträdde både förvirrat och fegt i operationens slutskede och som sedan tvingades begära avsked (eftersom ingen ville tjänstgöra under honom). Rent tekniskt är denna TV-film svag och illa hopkommen med många undermåliga aktörer i rollerna; det känns som bortkastad tid att ha ägnat två timmar åt denna smörja.
Gordyal
2015-09-26
Inledningsvis både trög och rörig, men den växer rejält under resans gång och blir riktigt bra vad det lider. Dock såg jag den inte i ett svep, vilket gör att jag inte känner mig helt säker på betyget. (9/15)

2015-02-12
Ingen dålig film, men den tilltalade inte mig nämnvärt. 4/10
Gigi1943
2013-10-25
Väldigt intressant även om jag tror att den spelats in i en studio. Gillar dock att de springer runt i djungeln utan en tanke på att de kan komma vilse. Gillar också filmer som bygger på verkligheten, den får en stark trea.
XJR
2013-06-27
En intressant film som bygger på verkliga händelser, slutet är starkt och väcker tankar. Bra filmad och bra casting. Dock en smula ojämn och man bör veta mer om Frankrike och dess forna kolonier för att ha full förståelse. Men, en stabil 4 vill jag ändå ge filmen.
Zebulonm
2013-05-25
bra och intressant. svårt för huvudpersonen men när man läser eftertexterna ser man att han var en man med moral. o som så valigt är tänker politikerna med röven. därför de kallas för rövskallar.......
Borrman
2013-04-09
Bravo. Bra illustrerad. Snygg och intressant.
Adoniram
2013-03-16
Visst är fotot snyggt och sluter bjuder på kortvarig dramatik, men dit är vägen mycket lång. För den som är insatt i och intresserad av Nya Kaledonien och kopplingen till Frankrikes presidentval 1988 (!) är detta möjligen en höjdarfilm. Huvudpersonens moraliska vånda lyckas inte engagera. Det finns bättre alternativ att tillbringa drygt två timmar på.
allaluktarfisk
2012-03-01
kraftfullt slut, värt att gå igenom den lite annars sega filmen för det. otroligt snyggt foto, intressant historia.
Sznax
2011-11-16
Tät och oerhört snygg skildring av en till grunden intressant historia. Problemet är dock att manuset är så väldigt svagt. Slutdelen av filmen är dock ruskigt välgjord, bland det bättre inom kameraarbete som jag sett. Betyg 6.7