Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Ljus i natten


Två berättelser korsar varandra som av en händelse. Khaled, en flykting från Syrien, glider in till Helsingfors som fripassagerare på ett fartyg för att söka asyl. Handelsresande Wikström lämnar sin alkoholiserade hustru, säljer sitt skjortlager och satsar alla pengarna på poker. Han öppnar restaurang och anställer Khaled som diskare.


Originaltitel Toivon tuolla puolen
Alternativ titel The Other Side of Hope
Regissör Aki Kaurismäki
Manus Aki Kaurismäki
Genre Drama, Komedi, 2010-tal
Skådespelare Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Kaija Pakarinen, Niroz Haji, Janne Hyytiäinen, Ilkka Koivula, Nuppu Koivu, Simon Al-Bazoon, Kati Outinen, Tommi Korpela, Ville Virtanen, Mirja Oksanen, Maria Järvenhelmi, Taneli Mäkelä, Elina Knihtilä, Timo Torikka
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 208
Filmnummer 124976

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


KyLLo
2021-06-26
Estetiskt tilltalande och förhållandevis lågmäld. Tyckte att den var för långsam, stel och händelsefattig den första halvan. Därefter blev det skumraskaffärer, lite spänning och härlig svart humor. Det fick hela filmen att blomma upp. Som helhet får den därför en svag trea. Inte den bästa Kaurismäki jag har sett, men å andra sidan har jag inte sett många dåliga heller.
apelsin
2021-06-23
Berättelsen om arabiska asylsökare i Finland var inte särskilt intressant och hade inte mycket mer att erbjuda än den uttjatade PK-bilden av asylinvandring. Resten av filmen var bra, där höll sig Kaurismäki till nåt han är bra på, det vill säga att använda sin egen fantasi för att skapa en bra film. Stark tvåa.
Albion
2021-05-23
Det må vara en varm film men det är så konstlat stelt och sparsmakat så det blir fånigt iofs på typiskt Kaurismäkimanér. Jag går inte igång på det här helt enkelt. Betyget blir en stark 2;a, dvs 2+
Spidde
2017-12-11
En positiv överraskning. Bra skådespel, stark story, oväntat mäktigt soundtrack och lagom bisarr. Jag såg den på en biograf i Berkeley vilket förstärkte det bisarra i upplevelsen. Filmen gör kanske ingen jättebra reklam för Finland (säkert kort att undvika sushin och hålla sig till de kareliska pirogerna) men känns ändå småmysig.
mammene
2017-12-10
En nedtonad komedi skulle jag vilja kalla det här, för även om det är ett allvarligt ämne och lite otäckheter, blir det småroligt och mycket varmt. Kaurismäki gör film på sitt vis, det gillar jag, och det känns mycket finskt i mina ögon.
foppa99
2017-11-08
svagt för att vara Kaurismäki.
MilkMonkey
2017-09-14
kanske lite väl tokrolig (sushi) . . men annars bra, typisk Kaursmäki "tar upp ett aktuellt ämne, men är inte intresserad av realism"-film med föregående talares ord
StureStenhög
2017-08-15
Jag är inte så väl bevandrad i Kaurismäki, så det är möjligt att jag missar något, men jag har svårt att se poängen med det här. Filmen tar upp ett aktuellt ämne, men är inte intresserad av realism, och har inget att säga om det utöver det uppenbara. På sina ställen verkar det som att den vill vara en komedi, men det blir inte så mycket av det heller (vilket nog förvisso var lika bra). Jag får väl gissa att den bara vill skapa en värld som man ska trivas i, men det kan jag aldrig påstå att jag gjorde
Doddedronten
2017-04-25
Den växte dagen efter, var lite för trött och sliten när jag såg den. Mycket lågmäld, crazy humor, trots det allvarliga ämnet. Underbart soundtrack. Att se höjdpunkter från en presskonferens om filmen på Youtube var pricken över i:et.
annihilat0r
2017-04-08
"Toivon tuolla puolen" upplevde jag en kylslagen vardagskväll på Biografteatern Scala i Ystad. Upplevelsen var som balsam för själen; manuset exakt så högkvalitativt och exakt så Aki Kaurismäkiskt som jag enbart hade vågat hoppats på. Jag promenerade hemåt med minnet av alla rysningar längs armarna och en väldig tacksamhet inombords för att jag hade fått möjligheten att uppleva modern filmkonst när den är som vackrast.
Visa äldre kommentarer »