Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3
av 5

Lincoln


I en nation som är svårt splittrad av krig gör Abraham Lincoln allt för att stoppa inbördeskriget, förena landet och avskaffa slaveriet. Med stort mod och redo att göra allt som krävs, även bryta mot lagen, vet Lincoln att hans beslut under denna kritiska tid kommer att vara avgörande för kommande generationers liv.


Originaltitel Lincoln
Regissör Steven Spielberg
Manus Tony Kushner
Genre Drama, Biografi, 2010-tal
Skådespelare Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones, James Spader, Tim Blake Nelson, John Hawkes, Hal Holbrook, David Costabile, Jared Harris, Lee Pace, Peter McRobbie, Gloria Reuben, Stephen Henderson, Gulliver McGrath, Jackie Earle Haley, Bruce McGill
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 2163
Filmnummer 99464

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


mammene
2020-02-13
När jag nu ser om denna film så höjs betyget, kanske för att jag blivit mer intresserad av amerikansk historia, men också för jag tycker den är mycket välgjord. Man har verkligen lagt manken till att få med och fördjupa sig i diskussionerna som kom att leda fram till segern och att få fram Abraham Lincolns personlighet. Ibland lite svårt att hänga med i vilka alla var, så var det i alla fall mest givande och informativt och ledde till att jag ville efterforska. Då har det lyckats, enligt mig.
Noseman2005
2019-08-11
Enerverande pratig och ointressant, det intressanta ämnet till trots. Trodde inte det var möjligt för Spielberg att generera dylikt. (4/10)
Murvel48
2019-01-08
Synd att en så pass välgjord och välspelad film ska vara så tråkig och ointressant.
TimBuckley
2018-12-17
(rek 3a) Rakt igenom välgjord men oerhört seg. Lewis är normalt sett bra & även här, men angränsar till ett pekoral i sin tolkning. Han måste liksom inte prata som en 90 årig man bara för att han gestaltar en historisk karaktär (som dog 56 år gammal). Känns påklistrat. 2a.
labi
2018-08-04
Välgjord och yadda yadda, men ack så tråååkig. Obegripligt att Daniel Day-Lewis belönades med Oscar för just den här rollen. Smärtsamt tillgjord tolkning.
hardcore
2018-07-14
Hade det inte varit för att skådespeleriet är så bra hade jag gett den här filmen högst en tvåa. Anledningen är att jag finner filmen för tok för lång och långsam på sina ställen. Jag hade hellre sett en film om Lincolns liv än bara handla om två frågor som ändå bara var en del av hans presidentskap och liten del av hans liv. För visst han avskaffade slaveriet men det blev ju ändå inte så bra eftersom dom färgade fick ju inga större rättigheter förren över hundra år senare.
Rhofpheh
2018-03-30
En väldigt bra film som följer sin historia ganska väl, väldigt väl ibland men tar sig friheter andra stunder. Jag hittade en gammal kommentar av mig om denna filmen och nu, då jag kan en hel del mer om konflikten, håller inte med den. Angående varför man slogs och vilka frågor som var viktiga på den tiden tycker jag att filmen gör ett väldigt bra jobb, i alla fall för oss som redan känner till det. Jag kan tänka mig att den här filmen inte vore en bra introduktion för att lära sig om kriget, vilket kan ha bidragit till min förvirring. Men det är en vacker, djup och hyfsat undervisande film som har en helt fenomenal Day-Lewis samt en överraskande James Spader.
Rai
2018-01-20
Bra film, men kan bli lite seg i bland..
DoktorVinter
2017-10-05
En välgjord film som definitivt förtjänar min 4:a. Som halvamerikan blir jag ännu mer berörd (men även bestört!) över hur de röstade över människors liv. Och betänk då att det var ett bra tag innan kvinnor fick rösträtt.. Bra film, väldigt bra. Abe porträtteras som väldigt kärleksfull, vilket jag inte tror eller trodde om honom. Det mesta hoppas jag är sant dock.
Ola_Schubert
2017-06-10
Detta är en film om Lincon´s politiska genialitet. Det tar bara upp två frågor: Det 13:de tillägget i konstitutionen som avskaffade slaveriet permanent och freden med sydstaterna. Det krävs mer detaljerat intresse för USA:s politiska historia för att uppskatta den till fullo. Orsaken till att jag ändå ger den en mycket stark trea i betyg beror snarare på Lincon själv, eller rättare sagt på vad han sa och skrev. Ett exempel, och för övrigt en sammanfattning av vad hela filmen gick ut på är följande citat: "När jag var lantmätare så lärde jag mig att kompassnålen alltid pekade emot norr. Men det räcker inte. Man måste också ta hänsyn till de träsk, floder höga berg som ligger i vägen för att kunna ta sig norröver". Med detta menar han att det inte räcker att ha ett ädelt slutmål. Man måste också ta hänsyn till, och hantera, det politiska motståndet, på vägen dit.
Visa äldre kommentarer »