Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.1
av 5

Liftaren


På väg mot San Diego färdas den unge Jim Halsey genom Texas ogästvänliga öken. Regnet piskar ner och och det är mörkt. Jim är trött och uttråkad. När en liftare plötsligt lösgör sig ur dunklet ser han sin chans till lite trevligt sällskap.


Originaltitel The Hitcher
Regissör Robert Harmon
Manus Eric Red
Genre Drama, Action, Kriminalare, Thriller, Skräck, Mysterium, 80-tal
Skådespelare Rutger Hauer, C Thomas Howell, Jeffrey DeMunn, Jennifer Jason Leigh, John M Jackson, Billy Green Bush, Jack Thibeau, Armin Shimerman, Gene Davis, Jon Van Ness, Henry Darrow, Tony Epper, Tom Spratley
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 20176
Filmnummer 60

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av cineasten89
Man ser sällan road-movies, därför känns det extra härligt att se en så välgjord film som denna. Det är en spännande road-movie i genren thriller, som känns lite i Duellen-stil, men som har ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-22 av perper
\"Liftaren\" är en mästerlig uppvisning i ämnet Mycket Yta, Litet Innehåll - om man inte dissekerar filmen på en metafysisk och/eller psykologisk nivå, då tolkningarna (av ett förvånansvärt ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-22 av FreddyKrueger
I Liftaren får vi se hur unga Jim Hallseys liv går rakt åt helvete och förvandlas till en mardröm efter att ha plockat upp en främling i bilen mitt i natten. Främlingen visar sig vara en kallbl...   Läs mer »

Kommentarer


Starkbröl
2023-04-04
"Duellen", fast mer utbroderad, med mer våld och en antagonist med ett ansikte. Riktigt nervig faktiskt och fint filmad. Grabben beter sig rätt konstigt och onaturligt vid många tillfällen vilket är det som gör att många av händelserna kan inträffa och Jennifer Jason Leighs inblandning är oförklarad och oförklarlig. Rutger är på topp. Jag gillar tolkningen om personlighetsklyvning a la Fight Club; jag gillar också att tänka mig att den här filmen är Bladerunner-canon. Men var kom fingret från?
Henkepedia
2017-09-03
En riktigt bra film. Rutger är perfekt som galen seriemördare.

2017-08-08
En riktig kultklassiker.
Stygga-Vargen
2016-10-22
Klassiker och mästerverk! Rutger Hauer gör sin bästa roll i en av 80-talets bästa filmer!
Rehn108
2016-05-30
Jag är så besviken på filmen och jag är så besviken på det faktum att jag är besviken. Har länge dragit mig för att se den just för att jag trott att jag skulle ogilla den, men med Duel och Joy Ride färskt i minne tänkte jag att jag nog ändå kan testa denna, nu när jag fått smak för det här med farofyllda bilfärder. Men besvikelsen är som sagt ett faktum. Man kan säga att Liftaren har ett förhållande till Duellen liknande det Mad Max: Fury Road har till Road Warrior. Det har fläskats på med de pulshöjande ögonblicken till en sådan grad att pulsen aldrig går upp. Filmen blir bara mer och mer ointressant ju längre samma grej fortgår.
Fläskkäft
2016-04-03
När denna var aktuell på hyrvideo på åttiotalet var det många som talade gott om den, hur bra den var, hur hemsk den var. Jag minns att jag höll med. Jag tror faktiskt detta är min första omtitt sen åttiotalet och jag får lov å säga att den håller fast inte utan skavanker. Hauer är creepy som kuslig ostoppbar psykopat. C Thomas Howell inleder ganska uselt men växer sen genom hela filmen. Att Jennifer Jason Leigh var med hade jag ingen aning om. Visst en del händelser och sekvenser framstår som rätt dumma och ologiska men om man släpper den biten så finns det god spänning. Filmen i sig är många gånger långsam men kändes inte så då tiden gick fort. 30 år senare är jag nöjd!
AlbinWesley
2015-12-05
Mycket bra nästan Hitchcock-osande slasherthriller. Jag läser gärna filmen som en gestaltning av en personlighetsklyvning, där John och Jim är samma person. Fight Club ett drygt decennium tidigare alltså. Tveksamt om det alls är något som manusförfattare eller regissör tänkt på, men det gör filmen smått genial.
Brouhaha
2015-02-14
Riktigt bra film. Men får se den med ett öppet sinne och inse att allting inte ska tas bokstavligen, utan troligtvis symobilserar något annat. Hauer är riktigt bra, med sina blå ögon och svettiga ögonbryn, men även Howell är väldigt intressant när vi under filmens gång får bevittna hans transformation från en till synes oskuldsfull ung man till något annat. Härlig känsla rakt igenom.
papabobadiof
2014-12-20
Blir provocerad av den här filmens TOTALA jävla brist på respekt för tittarens intelligens. Karaktärerna agerar helt absurt, hela storyn är för jävla osannolikhet för att vara trovärdig ens en sekund! Pallade inte se klart skiten!
emilstjernholm
2014-12-08
Rutger Hauer spelar den enerverande, psykopatiska liftaren med den äran. Efter att hans galenskap dragits några varv för mycket svalnar mitt intresse något.
Visa äldre kommentarer »