3.5

Letters from Iwo Jima

Berättelsen om slaget vid Iwo Jima mellan USA och Japan under andra världskriget. Berättad ur japanskt perspektiv.

Originaltitel Letters from Iwo Jima
Alternativ titel Iou Jima kara no tegami
Regissör Clint Eastwood
Manus Iris Yamashita
Genre Drama, Krig, 2000-tal
Skådespelare Ken Watanabe, Shidô Nakamura, Ryô Kase, Tsuyoshi Ihara, Yuki Matsuzaki, Kazunari Ninomiya, Hiroshi Watanabe, Takumi Bando, Nobumasa Sakagami, Takashi Yamaguchi, Nae

Skapad 2019-12-04 av westost
Andra världskriget måste vara det ett av det mest uttjatade temat inom film. Allt sedan \"Rädda Menige Ryan\" så har en uppsjö av såväl bra som dåliga filmer om det största kriget i mänsklig...   Läs mer »

Skapad 2019-10-29 av Thomas.P
Andra filmen av två av den nu mera meriterade regissören Clint Eastwood, som skildrar slaget om Iwo Jima under det andra världskriget. Denna film skildrar slaget, till skillnad från den förra (Fl...   Läs mer »

BarryHero
2023-05-08
Ovanligt och intressant med ett japanskt perspektiv från en amerikansk regissör. Hade inte sett Flags of Our Fathers sedan innan vilket kanske gjorde upplevelsen annorlunda. Det finns definitivt ett par starka scener och välgjorda krigsscener men i slutändan finns det många andra krigsfilmer som man kommer minnas längre.
Albion
2018-12-18
Finstämt om krigets meningslösa vansinne vinklat från den ovanliga sidan av amerikansk motståndares synvinkel. Är lite bättre än Flags of our fathers och på det hela taget ett ganska lyckat grepp göra en film från varje synvinkel. Betyget blir en 4;a för Letters from Iwo Jima
lekke
2017-01-11
Tyckte nog att "Flags of our fathers" hade ett intressantare ämne, men att denna istället hade en betydligt starkare emotionell punch. Utöver det hade den många starka scener, ett betydligt bättre skådespeleri än FooF samt ett ovanligt dämpat, solblekt foto. Svag 4;a.
GreenMamba
2016-08-27
Funderade på att stänga av i början av filmen eftersom den var så seg. Den blev dock lite bättre på slutet.
Zeds2003
2016-04-15
Väldigt snyggt filmad och Eastwoods schyssta stil finns där. Har sett FoOF tidigare vilket inte tilltalade mig speciellt mycket. Läste om den här filmen, fick upp peppen som tyvärr föll pladaskt. Egentligen är det inte en dålig film, men jag måste ändå sätta en 1a då den inte tilltalade mig någonstans. Kanske mitt mode kan ha påverkat filmen med, men nä - här fanns det inget för min del i alla fall!
isecore
2015-02-15
En bra krigsfilm med fokus på karaktärerna, men tyvärr lyfter den aldrig riktigt över en trea. Intensiv i perioder men omvänt i perioder för långsam. Dock ett genuint hantverk filmiskt, både i den autentiska känslan och produktionen. Absolut inte ett slöseri med tid men inget mästerverk.
Qhunden
2015-02-04
Vinner på att man sett Flags innan men oavsett är den väldigt mycket bättre. Letters har bättre driv och skildringen är betydligt mer dramatisk och hemsk. Tyvärr blir det lite långdraget även i denna och når inte riktigt upp till fyran. En stark trea till duologin iaf.
2014-12-21
Denna film grep verkligen tag i mig och den både fascinerade och skrämde mig på samma gång. Jag lärde mig faktiskt något genom denna film vilket inte alltid är fallet när man tittar på film. Dessutom känner man verkligen riktigt stark för alla inblandade både japaner och amerikaner. En riktigt bra och starkt krigsepos!
Dutch
2014-01-09
Mycket välgjord, och morbid.
RichardEk
2013-07-19
Eastwood förmår inte riktigt följa upp berättelsen i 'Flag of Our Fathers'. När FoOF var ett gripande ifrågasättande av en demokratis sätt att föra krig från ett inifrånperspektiv är LfIJ ett inte lika fingertoppskänsligt ifrågasättande av en auktoritär regims sätt att föra kring från ett utifrånperspektiv. Det finns helt enkelt inte lika många paradoxer och motstridigheter att arbeta med så att berättelsen får en komplexitet. Istället stannar berättelsen kring den enskildes svårigheter att bryta sig ur ett kollektiv (en vanligt tema, t.ex. i 'Antz'). Men idéen att göra två filmer som tillsammans presenterar två perspektiv på samma händelse är både fyndigt och intressant och det goda regihantverket lyser igenom precis som i FoOF. Eastwood är helt klart en av de mest intressanta regissörerna idag.