Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Lejonkungen


Simba är lejonkungens son och tanken är att han en dag själv ska bli kung. Men vägen dit är lång. Först måste han växa upp och lära sig att ta ansvaret som följer med kungatiteln. Sedan måste han klara alla faror som lurar på en blivande kung. Scar, Simbas farbror, smider nämligen tillsammans med hyenorna planer på att ta över hela lejonriket. Lejonkungen, som är inspirerad av Hamlet, började som en lös idé som utvecklades under resans gång. Det var först när Tim Rice och Elton John anlitades som sångförfattare och de skrev "The Circle of Life" som ett centralt tema uppstod.


Originaltitel The Lion King
Alternativ titel The Lion King 3D
Regissör Rob Minkoff, Roger Allers
Manus Irene Mecchi, Jonathan Roberts, Linda Woolverton
Genre Drama, Animerad, Familjefilm, Musikal, Äventyr, 90-tal
Skådespelare Matthew Broderick (röst), Rowan Atkinson (röst), Niketa Calame (röst), Jim Cummings (röst), James Earl Jones (röst), Jeremy Irons (röst), Jonathan Taylor Thomas (röst), Nathan Lane (röst), Ernie Sabella (röst), Robert Guillaume (röst), Moira Kelly (röst)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 30785
Filmnummer 3401

Recensioner

Skapad 2019-12-23 av m86
Det finns tusen ord att säga om denna film som förmodligen är den största tecknade långfilmen nånsin. Disneys 32:a teckande långfilm skulle bli en av 90-talets klassiker och den skulle kamma he...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av cineasten89
Inledningen är ju en klassisk sekvens, och man glömmer aldrig när Simba visas för alla djuren i området för första gången. Det är en unik, ovanlig film, men med en riktig bra story. Det är e...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av qPUTTEp
Jag har valt att recensera denna film av en enda anledning, det är helt enkelt den allra bästa tecknade filmen som någonsin har gjorts. Den handlar om en liten lejonunge som heter Simba. Som lite...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av Stygga-Vargen
Under mitten av 90-talet bodde jag i en svensk småstad (det gör jag väl förvisso fortfarande men inte i samma) och det fanns bara en enda biograf i den staden, åtminstone på den tiden. Biografen...   Läs mer »

Skapad 2019-12-14 av Toxx
Lejonkungen från 1994 börjar med att lejonprinsen Simba föds och höjs upp i luften av en klok apa längst ut på ”Pride rock”. Då hör man den pampiga sången ”Circle of life” i bakgrunden. K...   Läs mer »

Skapad 2019-12-12 av connya
Den lilla lejonungen Simba flyr efter det att han blivit beskylld av sin farbror Scar, som själv är ute efter tronen, att han dödat sin egen far. Han möter snart de två lustigkurrarna Timon och P...   Läs mer »

Skapad 2019-12-10 av Rollywood
Vi 80-talister minns fortfarande när Lejonkungen hade premiär 1994. En film som nådde betydligt större framgång än väntat och har blivit klassad som en klassiker världen över. Vi får följa...   Läs mer »

Kommentarer


TheHerminator
2022-09-16
Det är tredje eller fjärde gången jag ser den och senaste gången var kanske tio år sen. Den är ju väldigt välgjord, men budskapet är extremt tveksamt.
pnillajellback
2022-06-17
Ett mästerverk, absolut bästa Disney har skapat.
Dele
2021-01-10
Den här filmen kom i fel tid för mig. Jag var fortfarande tillräckligt ung för att lockas av det som Disney släppte men för gammal för att få någon sorts känslomässig upplevelse, och känner i dagsläget nästan ingenting när jag ser den. Det är extremt proffsigt och tillrättalagt. En slickad familjefilm gjord med sådana medel och sådant mål att det känns som att syftet mer är att kränga på oss prylar och ett varumärke än att göra ett levande och personligt verk. Vi får ett svulstigt förhärligande av monarki och vikten av tradition samt en tröst om kontakt med de döda. Visst är Disney konservativa men jag tycker ändå det känns lite unket i en ändå så pass sen film som det här.
Anden2010
2020-09-29
Hyllad upp till skyarna. Men nog är det ett mästerverk alltid.
myslas
2020-01-06
Från animation till musik och röster är det här i det närmaste perfektion.
Jompalompier
2019-10-13
Efter att ha sett 2019 års live action-rulle så mindes jag hur fantastisk originalet är!
päronanton
2019-07-19
Denna filmen är ett mästerverk! En av Disney bästa tycker jag! Allt är så bra, historien, miljöerna, karaktärerna, framförallt musiken och rösterna! Både engelska och svenska rösterna är kanon bra!
yrkeschaufföre
2017-12-27
Såg den inte som barn och har inga traumatiska minne utan jag ser den som en film som alla andra, den är riktigt bra.
Dream
2017-12-27
The Lion King är precis så bra som namnet den fått när man plockat bort ordet "The Lion" och då blir ordet "King" kvar, just det ordet beskriver hur kunglig denna story är. Den är "King" helt enkelt!
Rai
2017-09-18
Trams! Denna film bygger på monarkins löjliga principer och det är något jag inte vill lära ut till mina barn!!
Visa äldre kommentarer »