Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.9
av 5

Legenden - Mörkrets härskare


En demon försöker göra världen till en plats av evigt mörker genom att ta livet av de sista enhörningarna och gifta sig med en vacker prinsessa. Skogspojken Jack, som är förälskad i prinsessan, tar tillsammans med sina alviska allierade på sig att sätta stopp för mörkrets härskare innan det är för sent.


Originaltitel Legend
Regissör Ridley Scott
Manus William Hjortsberg
Genre Romantik, Äventyr, Fantasy, 80-tal
Skådespelare Tom Cruise, Mia Sara, Tim Curry, David Bennent, Alice Playten, Billy Barty, Cork Hubbert, Peter O'Farrell, Kiran Shah, Annabelle Lanyon, Robert Picardo, Tina Martin
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3275
Filmnummer 6156

Recensioner

Skapad 2019-12-14 av perper
Filmen handlar om en naiv ung naturpojke, som möter oskuldsfull men manipulativ prinsessa som orsakar evig skymning och kaos genom att locka enhörningar till Mörkrets hantlangare. Vad som följer ...   Läs mer »

Kommentarer


KyLLo
2021-08-17
En välgjord och stämningsfull fantasysaga med enhörningar, prinsessa och monster. Den väl riktad till en yngre publik än exempelvis Sagan om ringen. Den stora plumpen är Tom Cruise, som är usel. Han måste ha fått rollen för sitt utseende.
Rai
2019-03-20
Hehe, ganska underhållande i sin uselhet...
Engravadlax
2018-10-17
Trodde inledningsvis att det var fantasyparodi tills jag insåg att, nej, det är helt oironiskt dåligt.
Ghostface
2018-08-22
En kalkon på många sätt och vis som dock kanske är ett barn av sin tid men det hjälps inte. Scotts visuella talang glimtar stundtals till.
päronanton
2018-08-01
En fin liten saga! Helt okej!
Andreas_
2016-12-04
Såg denna första gången när den kom som en liten snorunge och älskade den, var en säker 5:a "back then" men idag, 31 år efter premiären så är den inte alls lika bra som jag tyckte som ung, nu ska det ju tilläggas att jag läst att man ska tydligen se Directors Cut om man kan och inte den nedklippta bio versionen för att verkligen få ut max av filmen, så mitt betyg är alltså efter den nedklippta bio versionen och egentligen är det betyget lågt för jag var inte impad av denna version som vuxen, det är lite för löjligt trots att det är en väldigt mörk saga men hatten av för den enorma kuliss dom byggde upp i en stor industrilokal endast för denna film och skönt att se äkta filmskapande istället för dagens enbart CGI överallt...känns så betydligt mer levande på något sätt och kostymen samt sminket på Curry som ondskan är makalöst välgjort men utöver detta så är det inte så mycket mer att hurra över...rätt tråkig och seg historia för en vuxen med en väldigt fånig Tom Cruise...men ändå så håller filmen ett kärt kulvärde tack vare min barndom då jag älskade denna film, därför blir betyget ändå en stark 3:a men måste nog försöka se Directors Cut versionen som alla lovordar så varmt och se om betyget blir annorlunda även som vuxen.
Zeds2003
2016-07-11
Såg Director's Cut-versionen. Loved it! Är inget fan av fantasy, men här tycker jag Scott visar sin grymma styrka som filmskapare med det han startade i samband med "Alien". Fotot och ljuset är det som lyfter allt i den här filmen tycker jag. Storyn är vad den är, men otroligt välgjord för att ha 30 år på nacken! Nej, hatten av!
martineden
2016-06-01
[rek. 3] En mycket mysig sagofilm med mörka undertoner. Jag tycker att denna film är oerhört underskattad. Scott gör verkligen en "riktig" sagofilm enligt traditionella regler och jag tycker att det fungerar bra, men man anar att ganska mycket fallit på golvet i klipprummet. Skulle vara härligt att se regissörens version. Bra!!! Snudd på fyra. 3+/4-
lekke
2016-02-21
Aha, det FINNS en Director's Cut alltså! Inte konstigt att den kändes ihophafsad...
lekke
2016-02-21
Såg om efter ca 20 år, mindes inte ett skvatt av den. Hur som helst: tafatt sagoberättelse men med mycket höga kvaliteter på det tekniska (foto, scenografi, smink, kostym etc). Det känns nästan lite för kort, ihophafsad? Skulle vara intressant att höra Scott reflektera kring den.
Visa äldre kommentarer »