nya casino utan svensk licens

Kuhle Wampe eller Vem tillhör världen?

En arbetarklassfamilj har det mycket knapert i Berlin under det tidiga 30-talet. Efter att ha letat jobb förgäves kastar sig sonen i familjen ut genom fönstret och familjen blir snart vräkt eftersom de inte kan betala hyran. En kommunistisk film som var ett svar på Pabsts "Tolvskillingsoperan", regisserad av debutanten Dudow, under Brechts kontroll.

19415

Filminfo

Originaltitel Kuhle Wampe oder: Wem gehört die Welt?
Regissör Slatan Dudow
Manus Bertolt Brecht, Ernst Ottwald
Skådespelare Hertha Thiele, Ernst Busch, Martha Wolter, Adolf Fischer

Sznax
2015-01-21
Har sina stunder men tuggar alldeles för mycket under vägen. Betyg 5.7
Tonti
2015-01-20
Fascinerande som motbild till senare tysk 30-talsfilm. Men den kunde varit lite mer fokuserad på det kollektiva och litet mindre på kärleksstoryn, även om den också har sina poänger. Slutscenerna är de klart bästa med en jättelång diskussion om kaffe och den suggestiva vandringen in i tunneln.
Slowdive2
2013-04-22
En film som kommer ganska nära inpå stämningarna i Berlin, strax innan storkapitalet 'satsade på sin häst'. För mig har nazisternas tillträde inte känts riktigt verkligt. Den här filmen utgjorde för mig en viktig pusselbit i att överbrygga det gap som föregick katastrofen.
jssfrk
2012-02-02
Hantverket är långt ifrån fläckfritt och handlingen är ju närmast obefintlig. Men den har ett mäktigt sug, och masscenerna är otroliga. Bara öppningsscenen när de cyklar från arbetsplats till arbetsplats i jakt på jobb gör det här till en fyra.
Mareld
2010-10-16
Själva historien gjorde mig ganska ointresserad. Kanske ska jag göra ett försök med subs någon gång. Men den är fantastiskt snygg. Masscenerna där de sjunger solidaritetssången är fabulösa. Och flickan i skjorta och kavaj är strålande.