Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Koyaanisqatsi


Ett montage av bilder och musik kring relationen mellan natur och civilisation. Titeln är på indianspråket Hopi och betyder "Ett liv som kommit ur balans, ett liv som kräver ett annat sätt att leva".


Originaltitel Koyaanisqatsi
Alternativ titel Koyaanisqatsi: Life Out of Balance
Regissör Godfrey Reggio
Manus Ron Fricke, Michael Hoenig, Godfrey Reggio, Alton Walpole
Genre Dokumentär, 80-tal
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1313
Filmnummer 7975

Recensioner

Skapad 2019-12-03 av saggesaliv
Koyaanisqatsi har totalt golvat mig. Två gånger, samma kväll, var jag tvungen att se detta mästerverk till opus utav Godfrey Reggio och Ron Fricke. Vi ser en värld i misär, med gudalika bilder...   Läs mer »

Skapad 2019-11-15 av Sussan
\"Koyaanisqatsi\" är hopi-indianska och betyder ungefär \"liv i turbulens\...   Läs mer »

Kommentarer


Barneyk
2018-09-01
Ytterst svag tvåa, visst är det för det mesta otroligt snyggt och musiken i samspel med dom fantastiska bilderna skapar en hypnotisk och stark stämning. Men jag har inte tålamod eller intresse och får inte ut något av att titta på det i mer än en kvart eller så. Sen önskar jag mest att det ska ta slut. Sen är jag lite småskeptisk till detaljerna i budskapet, kritiken mot det moderna samhället, miljöförstöring osv finns det mycket i. Men ibland tolkar jag budskapet som teknofobiskt och det köper jag inte. Att filmen ändå får en tvåa är en bedrift.
uCj
2017-02-19
Om man ska nämna bara en film om människan tid på jorden!
emilstjernholm
2017-01-05
Stilbildande poetisk dokumentärfilm om det moderna livet. Philip Glass musik i kombination med de tidsmanipulerade bilderna ger ett imponerande intryck. Invigde min nya tv med den här och satan va snygg den var. Samtidigt har den här estetiken blivit så pass mycket stapelvara idag att jag inte kan undgå att tappa intresset stundtals.
JeremyClarkson
2016-09-08
Börjar vackert med vyer från badlands men övergår snabbt i tröttsam fast motion från amerikanska storstadsmiljöer och diverse fabriker. Och även om jag till stora delar identifierar mig som en hippie, samt hatar mänskligheten i stort, så är jag nog alldeles för mycket av en antropocentrist för att kunna ta till mig av filmens ekocentriska budskap.
Roswall
2016-07-22
Ska kanske ha en femma egentligen...
Roswall
2016-07-22
En fantastisk upplevelse som växer av sin livåskådningsram. För mig som kristen är det fascinerande att se Guds skapelse och vad vi, människor har gjort med den. Koyaanisqatsi skulle kunna väcka ångest, men ger snarare lugn och ro. En mycket värd filmupplevelse.
Jämte
2015-12-20
En magisk, hypnotisk filmupplevelse. En stark, stark fyra.
saggesaliv
2015-11-30
Totalt har jag nu nog sett denna filmen 8-9 gånger och jag kan inte annat än säga att detta är bland det bästa som gjorts. Alltså jag drömde, varje natt, efter att jag såg denna filmen, om denna filmen. I en vecka, så drömde jag varje natt om denna filmen, såg den 1-2 gånger om dagen och blev lika förstummad var gång. Mer än en månad efter att jag såg den för första gången är det fortfarande en film som dyker upp i tankarna varje dag. Jag har ett litet abstinenssug efter den, men vill spara den lite längre, för att sedan återigen briljeras utav den. Herregud vilken film. Jag kan den utantill, jag kan musiken utantill, jag vet precis vad nästa bildruta ska bestå av. Detta är film!
saggesaliv
2015-10-28
Jag har nu sett den tre gånger på under ett dygn, visa delar hela fyra gånger. Jävlar vilken film, har nog aldrig känt mig såhär golvad av en film någonsin förut. Det är endast Koyaanisqatsi som tagit upp mina tankar sedan jag såg den, jag drömde till och med om den. Jag har blivit frälst och upplyst, utav en film. Den bara växer och växer. Efter 2001 så är det den bästa film jag någonsin sett! 99/100
MattiasStrand
2015-06-07
Svår att betygsätta. Här var man såklart tidigt ute med en i grunden fascinerande estetik som sedan blivit så pass mycket vardagsmat att åtminstone jag tappar intresset efter ett tag. Vissa delar är fängslande men ofta känns det också som en enda jääättelång MTV-video a la 1990-tal - men det är ju med dagens glasögon, naturligtvis gjorde man inte sådana associationer då den kom. Den lite apokalyptiska känslan ger också ett daterat intryck. Men dålig är den ju knappast. Får bli en 3:a men hade jag sett den -82 hade betyget säkert varit högre.
Visa äldre kommentarer »