Köttets lust

Garfunkel och Nicholson är två campuspolare som likt förvirrade rön virvlar runt i erotikens hormontromber.

Originaltitel Carnal Knowledge
Alternativ titel Carnal knowledge - köttets lust
Regissör Mike Nichols
Manus Jules Feiffer
Genre Drama, Komedi, 70-tal
Skådespelare Jack Nicholson, Candice Bergen, Ann-Margret, Carol Kane, Rita Moreno, Art Garfunkel, Cynthia O'Neal

Bokföringsprogrammet Mineko

Albion
2024-02-05
Lite knepigt innehåll förstås och objektifieringen av kvinnan känns unken. Starka rollprestationer lyfter ändå filmen ett par snäpp. Oscarsnomineringen till Ann-Margret känns rättvis. Betyget blir en stark 3;a, 3+
Dream
2024-01-11
Ett par år innan Jacks riktiga genombrott. Det går att beskriva det här som dåtidens "American Pie." Då det går att se små likheter mellan Jack Nicholson och Sean William Scotts roll. "Stiffler" speciellt i ansiktsdragen, var säkert roligare när det kom, men i dagens filmindustri är detta inget annat än mainstream.
Ghostface
2024-01-09
Den har 70-talets frihetskänsla att inte väja för människans sjaskigare sidor. Visst är samtalen ensidiga och hade kunnat vara mer djupare men det finns något äkta i en relation som inte förändras genom åren. Den saknar dock en upplösning för filmens inledande konflikt vilket jag saknar. Även några klassiska nicholsonutbrott i paketet.
KyLLo
2023-03-28
Jack Nicholson och Art Garfunkel i ett grabbigt och lite omoget 70-talsdrama. Väldigt sliskig då den bara handlar om att ragga upp kvinnor och få dem i säng.
Sheepy
2022-12-16
Intressant att så många kommenterar rör misogyni då filmens tema mer rör destruktiv manlighet. Karaktärerna framställs inte sympatiskt och det är hellre aldrig tanken att vi ska sympatisera med dem. Framförallt Jonathan (men även Sandy) som dominant part försöker fylla tomrummet i sitt liv med sexuella erövringar. Detta blir en negativ spiral som först leder till att han försöker erövra kompisens erövring - men sedan eskalerar situationen mer och mer (notera t.ex. slutscenen som är djupt tragisk).
jcoke88
2020-11-25
Bra om misogyni.
2020-04-29
Här finns en hel del poänger och kommentarer kring mäns objektifierande syn på relationer och kvinnor men det är bra tråkigt att titta på 2 sexistiska svin som beter sig illa och snackar vidrigt om kvinnor i 90 minuter. Filmen presenteras väldigt neutralt och det är liksom upp till oss tittare att själva dra slutsatser av det vi ser, och jag är liksom klar med det efter typ 5 minuter och sen utvecklar sig inga djupare eller starkare tanker eller känslor än så. Jag tycker även filmen använder kvinnor som objekt och dom kvinnliga karaktärernas val och känslor får ingen plats öht vilket kanske finns en poäng i men det gör inte filmen mindre tråkig för det. Svagt, knappt slätstruken tvåa.
HerrNenne
2020-02-22
Helt okej. Nån slags inblick i grisighet antar jag. Utan Nicholson hade det nog varit för träigt dock.
andmoreagain
2019-12-20
Inte varje dag man ser en film som har något att säga...men ärligt talat har den inte det utan den bekräftar mer istället på ett filmiskt skickligt sätt. Kudos till alla huvudrollerna. Art brukar få mycket skit men jag tycker han är duktig.
Gordyal
2018-02-16
Skittråkig film om två motbjudande snubbar - en manipulativ skitstövel och en totalt färglös träbock (Garfunkels paradroll?) - vars liv kretsar kring sex och brudar. Den tar sig något mot slutet då den blir mer miserabel. (4+/15)