3.7

Kaspar Hauser - var och en för sig och Gud mot alla

År 1828 dök en okänd man upp i Nürnberg. Han kunde inte tala eller stå upprätt. Efter att varit inlåst i 17 år var han mer djur än människa.

Originaltitel Jeder für sich und Gott gegen alle
Alternativ titel The Enigma of Kaspar Hauser, Every Man for Himself and God Against All, The Mystery of Kaspar Hauser
Regissör Werner Herzog
Manus Jakob Wassermann, Werner Herzog
Genre Drama, Kriminalare, 70-tal, Biografi
Skådespelare Bruno S, Walter Ladengast, Brigitte Mira, Clemens Scheitz, Helmut Döring

Starkbröl
2022-08-24
Oengagerande. Ett sätt för Herzog att få ut sina egna filosofiska funderingar genom manus, på detta sätt liknar det von Triers liknande försök. Naivismen är således inte Kaspars, utan Herzogs, och denna fartygsförflyttande naivism återspeglar sig i en hel del andra Herzog-verk.
2021-03-08
Har ett par riktigt bra scener, som när prästerna ska övertyga Kaspar om tron på gud, eller när Kaspar tycker att äpplet är smart, eller hur Kaspar pratar om att musiken känns i hans bröst. Men det är väldigt mycket helt ointressant dötid där emellan och helheten ger inte så mycket. Slät tvåa.
goeran
2017-07-17
En intressant historia byggd på verkliga händelser och mycket snyggt filmat. Och faktiskt helt rätt person i huvudrollen.
Ful_fisk
2015-09-06
Werner Herzog-klassiker med den egensinnige Bruno S i huvudrollen. Fin historia med vacker, naturlig atmosfär.
Astrojacob
2015-05-25
Obeskrivlig men mäktig Femma.
Albion
2015-04-20
En klar besvikelse. Mest en fånig film som är fånigt berättad. Herzogs skruvade idéer fungerade inte här. Betyget blir en 2;a
Engravadlax
2014-07-07
Alternativ titel: 'Shit Kaspar Hauser says'. Bruno S. är en av de sämsta skådespelare jag har sett--Herzog är en sån edgy jävel som anlitar random psykfall. Han är visserligen inte ensam, de flesta i castingen är amatörer, många riktigt dåliga. Jag vet inte om det är meningen, men det här var skitroligt.
Hypostas
2014-01-04
Älskar Kaspar Hausers filosofiska utläggningar.
Galivan
2013-10-24
Genuin och egendomlig. Det berättande innehållet är inte så uttömmande. Mer vardagsepisodisk och symboliskt innehåll på ett filmiskt sätt. Skön karaktär i huvudrollen. Kunde haft bättre tempo i vissa delar, och lite mer berättande.
Korben_Dallas
2013-09-04
Deppig. Sorglig. Fin. Rolig. Smart. Lite seg där å var bara.