3.6
3.6
Jojo Rabbit

En andra världskriget-satir om en ensam tysk pojke vars världsbild vänds upp och ned när han upptäcker att hans mamma gömmer en ung judisk flicka på vinden. Med hjälp av sin idiotiska låtsasvän Adolf Hitler måste han nu konfrontera sina nationalistiska fördomar.
Originaltitel | Jojo Rabbit |
Regissör | Taika Waititi |
Manus | Taika Waititi |
Genre | Drama, Komedi, Krig, 2010-tal |
Skådespelare | Roman Griffin Davis, Taika Waititi, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Rebel Wilson, Alfie Allen, Stephen Merchant, Archie Yates, Luke Brandon Field, Sam Haygarth, Stanislav Callas, Joe Weintraub, Brian Caspe, Gabriel Andrews, Billy Rayner, Robert East |
Vissa delar är riktigt roliga, t ex när Stephen Merchants karaktär kommer in i bilden. Gillar i vanliga fall Scarlett Johansson, men tycker hennes roll här är överskattad. Välarbetad humor av Taika Waititi som jag även uppskattade i What We Do in the Shadows.
En säregen film som balanserar på hur barnen på ett oskyldigt vis dras med in i nazismen. Någonstans mitt emellan Wes Anderson och Tati gör denna satir sin plats. Den gör kanske framförallt är dåligt klippt eller regisserat, för även om delarna för filmen framåt så är de också dåligt sammanflätade. Det är väl egentligen bara Jojo som genomgår någon slags karaktärsutveckling och det är kanske också det som är lite väl påtagligt. Kan tycka att den ändå är sevärd för att den är annorlunda.
Påminner om Wes Andersons filmer, åtminstone estetiken. Jag finner ingenting underhållande. Det är urfåniga skämt som att personer har svårt med tyskt uttal. Regissören har själv valt att spela Hitler, som här bara är en barnslig biroll, som en rollperson från en barnserie. De unga skådespelarna är inte bra här. Pojkarna har svårt med sina repliker och tjejen har en tillgjord accent. När det saknas trovärdighet, verklighetsanknytning, underhållningsvärde och välskrivna repliker går mycket förlorat. Det bästa är väl stämningen i de lågmälda scenerna och det estetiska. Det räddar filmen från en etta.
Många ansikten, mycket smartness, men långt ifrån genombra! (8/15)
Är kul i början, men blir rätt dryg ju längre tiden går, med tillrätta lagd stelbent humor som drar ner.
Känns som att den inte helt och hållet vet vilken riktning den ska ta. Skruvad komedi eller seriöst drama. Håller med sheepy att både riktningarna hade kunnat bli utmärkta filmer men att kombon gör att något saknas.
Tyvärr känns Jojo Rabbit som en märklig blandning av två olika filmer, där den ena är en bisarr komedi och den andra ett seriöst drama. Båda delarna hade kunnat bli utmärkta filmer men kombinationen blir tyvärr varken hackad eller malen. Synd då jag verkligen uppskattar flera enskilda delar i filmen (speciellt de komiska Hitler-inslagen).
Medryckande film med skön svart humor där många vågade sanningar sägs om ett visst slags folk. & + modigt anti-pk. Då även med karln med mustacheen"=)
Jag blev inte så där jätte imponerad av filmen, men rätt bra underhållning...
Nazihumor är lite min grej, men till en början var jag tyvärr inte alls imponerad av det här. Humorn var alldeles för överdriven och tramsig, och Waititi själv som låtsas-Hitler tycker jag inte fungerade alls. Men filmen blir bättre när Thomasin McKenzies karaktär kommer in i handlingen. Där någonstans blir tonen allvarligare, och humorn mer underfundig. Samspelet mellan henne och Roman Griffin Davis är också väldigt bra. Även Rockwell och Scarlett står för bra insatser. Filmens höjdpunkt är dock sekvensen med Stephen Merchant. Det är ju egensinnig film också, och det gör att jag lättare kan förlåta att allt inte föll mig i smaken. Så den orkar kämpa sig upp till en svag trea till slut. Heil Hitler