Jason Bourne

Efter att ha blivit kontaktad av en annan före detta CIA-agent beslutar sig Jason Bourne för att dra sig ur skuggorna för att försöka ta reda på sanningen om sitt förflutna.

Originaltitel Jason Bourne
Regissör Paul Greengrass
Manus Paul Greengrass, Christopher Rouse
Genre Action, Thriller, 2010-tal
Skådespelare Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Julia Stiles, Riz Ahmed, Ato Essandoh, Scott Shepherd, Bill Camp, Vinzenz Kiefer, Stephen Kunken, Kaya Yuzuki, Gregg Henry

Olof_Gronlund
2024-09-20
Vet inte varför jag såg den här, men fick väl se alla fem. Hjälper föga att Damon kommer tillbaka, det är fortfarande långa scener utan dialog och töntig handling. Lite action som gör att det blir en tvåa iaf, det var småsnyggt, men overkligt osv.
naiiv
2023-11-12
Svag tvåa, mest för att den var tillräckligt hyfsad för att inte stänga av. Inte mycket som känns rimligt eller håller ihop, oerhört överdrivet och onödigt dumt - från upploppen i grekland till biljakten i Vegas. Det som var fint med olika språk/länder/miljöer verkar ha skalats ner till minimum i denna film. Amerikansk brölaction.
BenStiller
2023-09-17
Visst är det några scener som känns spännande, och svenska Alicia Vikander sköter sig bra. Dock drunknar den tunna handlingen i alla dessa tröttsamma, på gränsen till löjliga actionscener och fjantiga tekniska overkligheter. En film för 15-åriga mopedgrabbar, inte för vuxna. En 2:a blir det, men nog inga fler Bourne-filmer för mig.
Andreas_
2023-06-17
Så kommer Matt Damon tillbaka efter nästan 10 år och ger oss en Bourne film till ihop med regissören till 2:a och 3:an Paul Greengrass som blir bättre regissör med varje film då det gäller actionscener, vi fick en liten spin-off med Jeremy Renner som var väldigt bra och välgjord som man kan klassa som film nummer 4, detta blir då film nummer 5 i Jason Bourne universumet och det är helt okej faktiskt, men det beror endast på att när jag sett alla 5 filmer "back to back" om man säger så och har dessa färskt i minnet, första gången jag såg denna, så hade jag inte sett en enda Bourne film på många många år och kom därför inte ihåg storyn så bra som jag gjorde denna gång och det höjer faktiskt betyget, första gången jag såg den så kändes det som att det gått för långt ifrån dom andra filmerna att jag tappade anknytning till dessa och det förstörde upplevelsen med denna tyvärr, men nu när jag sett alla efter varandra så är denna ändå skaplig även om det är den sämsta filmen av alla Bourne filmer som har kommit ut och det beror nog mest på att den mästerlige manusförfattaren Tony Gilroy inte är med i leken längre utan här försöker sig tydligen Paul Greengrass på att skriva och det var ett dumt beslut då han han inte lyckas få till samma spänning eller intensitet som Tony Gilroy fick, men som sagt, man ska se alla dessa som en tv serie, som att varje film är ett avsnitt för att få bästa upplevelse, annars blir det snabbt tråkigt och mediokert när man inte har själva bakgrunden eller grundhistorien färskt i minnet, Matt Damon är som sagt tillbaka och han är ju som vanligt bra i rollen även om jag tycker att hans karaktär är annorlunda skriven här, det är inte riktigt samma Jason Bourne som man är van vid från tidigare filmer och det beror nog mest på bytet av manusförfattare, storyn för dock Julia Stiles tillbaka från trilogin och det är kul att se ett bekant ansikte även om hon har en liten roll i denna, nya ansikten och skådisar i form av Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel och Riz Ahmed t.ex är alla bra i sina mindre bi-roller, vi får även storyn bakom Bournes pappa i denna som spelas av Gregg Henry vilket är en intressant vinkel på det hela och det blir ett bra avslut, däremot som ett fan av hela Bourne franschisen så vill man såklart ha mer, önskar fortfarande att vi fick en parfilm med Renner och Damon men det lär väl aldrig hända tyvärr och jag tror att detta blir den absolut sista filmen om superagenten Jason Bourne och filmen i sig är helt okej om man ser den ihop med övriga filmer, betyget blir en stark 3:a
_lucifer_
2022-02-25
Bitvis okej, men ett rejält slafsverk av plot holes, sanslöst orealistisk och totalt ogenomtänkt bitvis! Oklart vilket universum dom lever i! Med den budgeten kanske man kan ta in en konsult som har lite tekniskt kunnande som man kan rådfråga!
hsimpson
2022-01-19
Helt okej ändå, och skönt att Damon är tillbaka. Men det känns inte riktigt som en Bourne-film. För mig är det den första trilogin som är "det riktiga", med den första och den tredje filmen som riktigt bra action.
bizon
2019-11-09
Försöket att blanda in Google och diskussionen om övervakning känns bara krystat.
bizon
2019-11-08
Vilken pannkaka. Nästan parodi på alla tidigare Bourne -filmer, bara massa snabba klipp och röriga kameror i folkmassor, utan den kärna som varit drivande i tidigare och framför allt första filmen. Trodde Greengrass kunde sitt hantverk. Stor besvikelse.
Rele
2019-11-03
En Bourne med mycket action. Flera kända och duktiga skådespelare var med i filmen. Jag ger en trea.
dudson
2019-10-11
Vilket satans hafsverk till film. Allt är sönderstressat till max. Sen bjuds det mest på massa data klickande med allvarliga miner. Samt att Matt Damon är lika karismatisk som en sten gör inte det hela bättre precis. Tommy L-Jones ser ut som en fullblods alkis med sin grogg näsa & rynkor. Sen ska väl Vikander väga upp eländet med sin söta "tuffhet" Yack"