3.3

Jane Eyre

Jane Eyre är en späd och oanselig kvinna, en grå liten mus, alltid prydlig och sedesam. Men andligen är hon en stor person, med bestämda åsikter, heta känslor och ett skarpt förstånd. I en värld där klasskillnader och könsdiskriminering härskar låter hon sig inte förödmjukas. Hon värjer sig mot alla förtryckare, släktingar, lärare, religiösa auktoriteter - alla som vill göra henne till något annat än hon är. Till och med mot mannen hon älskar försvarar hon sin självständighet och sin egen moral.

Originaltitel Jane Eyre
Regissör Joan Craft
Manus Robin Chapman
Genre Drama, Mini-serie, Mysterium, Romantik, 70-tal
Skådespelare Sorcha Cusack, Michael Jayston, Stephanie Beacham, Susan Broderick, Caroline Harris, Jean Harvey, Zara Jaber, Susan Jameson, Megs Jenkins, Frank Mills, John Phillips (II), Isabelle Rosin, Juliet Waley, Geoffrey Whitehead

domra
2008-04-28
Denna BBC serie från 1973 är, enligt min mening, den version av Jane Eyre som är den allra bästa om man vill ha en som är nära originalhandlingen och texten i boken. Sorcha Cusack och Michael Jayston gör ett strålande jobb som Jane och Mr. Rochester. Kemin dem emellan är elektrisk. De får mig både att fnissa av förtjusning och mina ögon att tåras av rörelse. Den övriga ensemblen är också bra, möjligen med undantag för familjen Reed, men de delarna där de är med är avsevärt nedkortade. Den unga Jane kunde också ha varit bättre. Ändringarna i originalhandlingen är få och personligen har jag inget emot dem. De bara förstärker katt- och råttaleken mellan huvudpersonerna.