3.8
3.8
Jag är en förrymd kedjefånge
Ett hårt, blekt och kompromisslöst porträtt av mänskligt lidande och orättvisa orsakat av ett fruktansvärt straffsystem som användes i Amerika efter första världskriget. När James Allen kommer tillbaka från kriget blir han oskyldigt misstänkt för ett rån och dömd till 10 års arbete tillsammans med andra hopkedjade straffångar.
Originaltitel | I Am a Fugitive from a Chain Gang |
Regissör | Mervyn LeRoy |
Manus | Howard J Green, Brown Holmes, Sheridan Gibney |
Genre | Kriminalare, Thriller, Drama, 30-tal |
Skådespelare | Paul Muni, Glenda Farrell, Helen Vinson, Noel Francis, Preston Foster, Allen Jenkins, Edward Ellis, David Landau, Hale Hamilton, Sally Blane, Louise Carter |
ja, en mycket stark skildring av macho-fachistoidt maktmissbruk som går igen i många civilizationer. Paul Muni gör en oefterhärmlig insats raktigenom, i en seriös film med bra patos och en streberhistoria där SPOILER ALERT samhället faktiskt hindrar framgångssagan från att sluta med guld och gröna ängar.
Ett av de starkaste sluten i amerikansk filmhistoria. Och det innan går knappast av för hackor heller. Man känner tyngden av kedjorna.
Jag gillar den här filmen. Den är koncentrerad och hård i sin samhällskritik. Tidens gång tycker jag inte rår på den.
Grym och dyster historia med kraftfull samhällskritik och bra skådespeleri. Närgånget och realistiskt, och känslosamt. Inte dumt alls! Bra film, helt enkelt!
En riktigt bra film som levererar, fascinerar och intresserar. Filmen har något att säga om sin tid men lyckas samtidigt fungera och hålla väl även idag. Sedan är Paul Muni fantastisk och mot slutet får man något av en helt underbart biljakt som slår det mesta. Härligt.
Hade gärna fått va 1h längre. Galet bra story. O slutet=mmmmm
En otroligt bra film helt enkelt. 30-talets bästa utan tvekan och man ser tydligt att denna fängelserulle har givit inspiration till flera storfilmer som komma skulle på 60- och 70-talet bl. a. Känns som den var före sin tid också. Paul Muni är utmärkt och filmen skildrar helvetet bakom galler på ett alldeles förträffligt sätt. Jag är glad för detta är första femman jag sätter på länge och det finns inga anledningar till att inte göra det.
Mervyn LeRoys I am a Fugitive from a Chain Gang från 1932 är ett habilt genomfört kriminaldrama men det känns som om det finns vissa brister i manuset och skådespelarna (frånsett Paul Muni) är kanske inte riktigt på topp.
Klassisk filmhistoria..... en av mina enklaste Femmor på flera år. AWSOME!!!
Ett av dom bästa sluten nånsin, grymt! Haha.