3.6

Inside Man

Under ledning av den mystiske Dalton Russell har en grupp tagit sig in på Manhattan Trust, Wall Streets mest kända finansinstitut. Kuppen är minitiöst planerad och efter bara några sekunder har 50 personer tagits som gisslan. Russell står i begrepp att genomföra ett unikt och välplanerat bankrån, och polisen Keith Fraizer kastas in för att förhandla med rånarna och rädda gisslan. Men mer än bara finansiella värden står på spel och plötsligt dyker den slipade privatutredaren Madeleine White upp.

Originaltitel Inside Man
Regissör Spike Lee
Manus Russell Gewirtz
Genre Drama, Kriminalare, Thriller, Mysterium, 2000-tal
Skådespelare Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Christopher Plummer, Willem Dafoe, Chiwetel Ejiofor, Carlos Andrés Gómez, Kim Director, James Ransone, Bernie Rachelle, Peter Gerety, Victor Colicchio, Cassandra Freeman, Samantha Ivers, Amir Ali Said

Dele
2025-01-21
Här finns några ingredienser som jag tycker stjälper (speakern, framåtblickarna och en tunn och onödig karaktär i Fraziers fru) istället för hjälper denna överlag ändå välkomponerade och spännande historia. Ett linjärt berättande i nuet hade nog skapat mer liv och nerv än vad det återkommande behovet av förklarande till publiken gör. Sevärt är det ändå, absolut.
2024-04-20
Jag gillar både Spike Lee och flera av skådisarna som medverkar men denna film suger verkligen!
Ful_fisk
2022-02-24
Stabil och riktigt bra kriminalare! Tät och spännande hela vägen. Har aldrig tyckt att Spike Lees visuella stil varit något vidare, och så här också, men i övrigt finns inte mycket att anmärka på, egentligen. Vart tog för övrigt Clive Owen vägen?
Albion
2021-07-15
En fin överraskning om ett bankrån med skarpa hjärnor lite här och var och skådespelare som verkligen varit med förr om man säger så. Bra plot och jag är helnöjd. Betyget blir en 4;a
Andreas_
2021-06-10
Helt okej film av den rutinerade Spike Lee men detta är ingen typisk Spike Lee film utan väldigt annorlunda mot vad han brukar göra i filmväg och det ska tilläggas att första gången jag såg den, så upptäckte jag aldrig alla brister och hål i manuset som det faktiskt är, då gav jag den en 4:a i betyg och tyckte att detta var något nytt och annorlunda med en bra twist på slutet, andra gången jag ser denna många år senare så upptäcker man allt som är dåligt med filmen och det drar ner betyget en aning, manuset är i princip en schweizerost av stora plot holes som man nu mest irriterar sig på och vissa frågor och händelser under filmen blir aldrig ens besvarade utan man får bara hitta på sin egen teori eller köpa skiten, vilket jag absolut inte gör, kan inte gå in på mer detaljer än så utan att avslöja något men jag rekommenderar att se denna två gånger innan man verkligen betygsätter filmen, det som fortfarande räddar filmen från totalt soptunnebrand är skådisarna. Denzel Washington är som vanligt mästerlig och Clive Owen inte mycket sämre utan helt suverän och Christopher Plummer är aldrig dålig heller, däremot Jodie Fosters karaktär ganska onödig och hon har inte mycket att jobba med och tillför inte mycket i storyn men det är dock inte hennes fel såklart utan det beror mer på att hennes karaktär är skriven så, sen har vi även Willem Dafoe och Chiwetel Ejiofor i mindre roller som alltid är bra men har alldeles för lite att jobba med här, så det är inte på skådissidan det brister utan helt enkelt i manuset vid en andra tittning, så betyget blir nu dock ändå en stark 3:a och är fortfarande en helt okej råndrama/thriller eller mystik eller vad man ska kalla det.
Starkbröl
2021-04-25
Klurigheterna gås igenom minutiöst, så det mer liknar att läsa en manual. Vissa huvudpersoners handlingar är också väldigt tveksamt motiverade. Men man sitter klistrad vid filmen onekligen. Och det största oförklarade måste väl vara: hur visste han vad som fanns, och var det fanns?
the-godfather
2021-02-27
Högt över förväntan, Spike Lee ger oss här en mycket välgjord film med ett bankrån som centrum. Washington och Owen spelar här mycket bra och deras motspel emot varandra är riktigt bra och underhållande att se på. Filmen är även snyggt filmad och klippt.
2019-10-22
Det här är verkligen kvalitet i sin genre. Det är ett riktigt raffinerat scenario som känns väl genomtänkt och aldrig tillåts gå över styr. Den strategiska kampen mellan Denzel och Clive Owen (båda helt rätt i sina roller) är väldigt kul att följa, och trots att jag i stora drag hade koll på hur det hängde ihop den här gången, så var jag fullt engagerad i händelseförloppet, Spike Lee gör verkligen ett skickligt regijobb där han håller det enkelt, trots många trådar, och hittar en välfungerande berättarstruktur. Fyran är tveklös
2019-10-22
Supernaut
2019-08-13
En riktigt bra heist-film! Snyggt filmad, bra skådespelarinsatser (oftast) men lite ojämnt tempo. Överlag bra och sevärd, men inget mästerverk.