Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Jag är Ingrid


Våren 2011 träffar regissören Stig Björkman Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini på filmfestivalen i Berlin. Hon föreslår att han ska "göra en film om mamma". Genom Isabella får Stig tillgång till en av filmhistoriens största skådespelares privata arkiv, och möjligheten att berätta Ingrid Bergmans historia med hennes egna ord och bilder. Resultatet är ett porträtt som skildrar en kvinna med obestridlig viljestyrka, stor talang och en för sin tid radikal syn på karriär, moderskap och kärleksliv.


Originaltitel Jag är Ingrid
Alternativ titel Ingrid Bergman in Her Own Words
Regissör Stig Björkman
Manus Stig Björkman, Dominika Daubenbüchel, Stina Gardell
Genre Dokumentär, 2010-tal
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 606
Filmnummer 116297

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


JD
2021-09-06
Allt annat än konventionell om man ser till hur dokumentärer om Hollywoodstjärnor annars brukar vara upplagda. Djupt gripande utan att någonsin bli sentimental. Om man undrar varför hon blev en så stor stjärna behöver man bara se den första provfilmningen från Hollywood: man kan inte sluta titta på henne. Enda skönhetsfläcken är Eva Dahlgren-sången på slutet, när filmen på ett djupt pinsamt sätt förvandlas till Guldbaggegala.
svältaren
2021-08-29
För mig är Ingrids oerhörda berömmelse en gåta. Hon var lika tråkig på film som i intervjuerna - och tydligen även i sin dagbok. Till råga på allt har hennes historia här blivit tråkigt berättad, inte minst när det sker med en inläsare vars röst inte har minsta likhet med hennes egen. Det rika arkivmaterialet är det enda som gör filmen (någorlunda) sevärd.
RustyFilm
2020-09-12
Stig Björkman har skapat en dokumentär berättelse om Ingrid Bergmans liv. Detta med hjälp av interjuver med Ingrids barn, filmklipp från hennes storfilmer, men även med hjälp av Ingrids privata smalfilmer, dagböcker och brev som Stig tydligen haft full tillgång till. Så trovärdigheten är stor. En intressant dokumentär. När sluttexterna börjar rulla ljuder Eva Dahlgrens ”Filmen om oss” ut i högtalarna, också det en njutning.
Rai
2018-02-27
Intressant film av en av mina favorit skådespelerskor genom tiderna !!!!
StureStenhög
2018-01-01
På många sätt är väl det här en ganska basic dokumentär, men den vill nog inte vara något annat heller, och den lyckas väldigt bra med det den gör. Vi får en bild av Ingrid Bergman som känns komplett och varken blir skönmålande eller fördömande. Att man lyckas så bra med detta beror antagligen mycket på goda förutsättningar i form av bakgrundsmaterial och intervjuer med barnen. Jag skulle tro att det här hade givit mig ännu mer ifall jag inte redan hade läst Ingrids självbiografi och därmed hade koll på hennes liv i stora drag. Utöver att vara en fantastisk skådespelare, så var hon en intressant människa som levde ett intressant liv, och alltså väl värd att fördjupa sig i. För den som uppskattar henne som skådespelare och vill veta mer om henne som person, så bör den här filmen vara perfekt
Fladvad
2017-01-28
Fin dokumentär som visar upp en komplex och din bild av Ingrid och hennes liv
KyLLo
2017-01-21
Man får definitivt en inblick i Ingrids liv och hur hon var som person. Här berättas om hennes inspelningar, resor, relationer och tankar i ett sammandrag. Bland annat ett klipp där Ingrid själv talar om för en reporter hur det är att vara hemmafru, vilket hon tydligen var en tid. Annars är det en berättelse om en viljestark person som blir rastlös av att gå i samma banor. Hon prioriterar sig själv men kan samtidigt känna stark empati för sina nära och kära när hon får tid över. Filmen tar även upp storgrälet med Ingmar Bergman och en orsak till grälet var nog att båda var kontrollmänniskor med stark vilja. Just att Ingrids dotter Isabella har bidragit till filmen tror jag spelar stor roll för att filmen känns så personlig och att man får komma så nära som personliga brev, familjefilmer och bilder i familjealbum. Trots att det är mycket text som förmedlas blir det inte som en föreläsning, utan liknar mer diktande. Jag har dock svårt att ta åt mig av det som Alicia Vikanders berättarröst säger och rösten går inte ihop med resten av filmen. Det partiet blir tyvärr lite som en godnattsaga. Musiken däremot, den förstärker verkligen känslor. Filmen är lång men känns inte riktigt så lång. Eftersom skaparna av filmen vill ta med så mycket som möjligt om henne blir det naturligt att "djupdykningarna" är hastiga (jag tror att det skulle bli annat om den hade handlat om enbart en liten del av hennes liv, som hennes familjeliv). Som resultat av det blir det en del tvära kast och många inblandade. Det kan därför vara lite knepigt med tidsuppfattningen och att hålla reda på vilka alla är. Jag kände att jag saknade lite upplysande text där. För att inte missa något av vikt gäller det att man är vaken hela tiden eller har möjlighet att spola tillbaka.
lekke
2017-01-05
Lämnade mig märkligt oberörd.
Ful_fisk
2017-01-03
Var tveksam i början, men det tog sig. Intressant inblick, främst tack vare att Ingrids barn tycks ha varit med och forma filmens framtoning. Dock stör musiken väldigt mycket, och ger en melankolisk känsla rakt igenom, även i scener som egentligen inte är sorgsna. Och Alicia Vikanders speakerröst passar inte alls, framför allt eftersom hon inte låter ett dugg som Ingrid. Men på det stora hela en sevärd dokumentär.
mammene
2017-01-02
Hon har något speciellt, så känner jag när jag ser Ingrid på filmduken, en naturlighet som är enorm. Här fick man en glimt av människan och modern Ingrid och det kändes som man bemödat sig att ge en rättvis bild, då mycket genom barnen, vilket gav mer känsla." Hon var rolig att umgås med" som den äldsta dottern sa. Men en orolig själ verkade hon vara.
Visa äldre kommentarer »