Ingen utväg

Tom Farrell är sjöofficeren som posteras vid försvarsdepartementet vid Pentagon. Han inleder en intensiv kärleksaffär med en kvinna som även är älskarinna till Toms chef. När kvinnan blir mördad får Tom i uppdrag att leda spaningarna efter mördaren som även tros vara en KGB-agent. Tom riskerar själv att bli misstänkt för mordet då ett polaroidfoto av honom av mycket dålig kvalité hittas i kvinnans lägenhet. Tom har ont om tid att finna mördaren innan datorn hinner rekonstruera bilden.
Originaltitel | No Way Out |
Regissör | Roger Donaldson |
Manus | Robert Garland |
Genre | Drama, Action, Kriminalare, Thriller, Mysterium, 80-tal |
Skådespelare | Kevin Costner, Gene Hackman, Sean Young, Will Patton, Howard Duff, George Dzundza, Jason Bernard, Iman, Fred Dalton Thompson, Leon Russom, Marshall Bell, Chris Desjardins, Michael Shillo, Leo Geter, Dennis Burkley, Matthew Barry |
Skaplig drama/thriller av Roger Donaldson som var en stor regissör på 80 och 90 talet och gjorde många stabila filmer med många stora skådespelare och när denna film kom ut 1987 så var det en höjdare, speciellt när man ser den första gången och inte vet slutet, för detta är en film man egentligen ska se en gång endast, för vet du eller kan du hur storyn kommer utspela sig så tappar filmen mycket spänning och det blir mindre bra, sen ska det även tilläggas att när jag såg denna för första gången på 80 talet så var jag yngre och det innebar såklart att man inte riktigt hade det logiska tänkande man har som vuxen och det innebär att nu när man ser om filmen och kommer ihåg storyn någotsånär, så blir det mindre spännande men också ser man många små brister i manuset och logiken i många scener, ett exmepel, var var polisen i filmen? inte en enda polis i hela filmen trots att mord begås och folk i miltärkostym springer omkring runt halva stan jagad av två män i kostym, mycket märkligt som sagt, såna små detaljmissar gör ju att filmen tappar trovärdighet och med mindre trovärdighet och även kunskap om hur storyn kommer utspela sig, så är det inte lika bra, men då kommer den stabila regin av Roger Donaldson in och höjer ändå filmen något, speciellt när han får ut det bästa av sina två otroliga toppskådisar en ung Kevin Costner och rutinerade Gene Hackman, som alltid gör bra roller men kanske lite extra bra här, vi har även i mindre roller Sean Young och Will Patton som också alltid är bra och det är dom självklart även här, så det blir lite mittemllan i betyget, jag tror att om man ser denna för första gången så uppskattar man den mer, vilket jag gjorde på 80 talet och trots att det är 38 långa år sedan filmen kom ut så håller den otroligt bra fortfarande och har åldrats ganska väl får jag säga, så mitt betyg blir en ändå en stabil 3:a idag efter omtitt.
Något av en tidstypisk standardthriller, men en bra sådan. Välspelad och stämningsfull, med häftiga helikopterbilder över Washington (hade ingen aning om att Pentagon låg så nära Vita huset!) Har väl sina logiska luckor och tidstypsiska charmfläckar, och twisten på slutet var om än oväntad så inte helt logisk och/eller kompatibel med filmen man sett. Frågan är ens ifall det avslöjandet ens ändrar något, trots att det borde göra det.
Sean Young är ruskigt het och jag ser inget fel med de inledande scenerna alls... Costner är ovanligt o-träig, och Hackman och Patton är bra som vanligt. Däremot är ju vissa av händelserna och kopplingarna helt slumpmässiga och saknar logik. Även "enhance... enhance"-dramatiken är irriterande eftersom det inte går att göra så. Spänning finns här men storyn är egentligen stenkorkad och andra halvan saktar in rejält för att avslutas både töntigt och superidiotiskt (under förutsättningarna -- varför ens ha en relation med henne) vilket båda hindrar ett högre betyg. Vissa saker är också riktigt förutsägbara, synd, första halvan är en fyra.
Såg den när den var ny men minns inte ett dugg. Tyckte nog bättre om den nu vid omtitten och känner att man saknar gamle Knockman som nu snart är 100 och gått i pension. En ung Costner är bra I titelrollen och Young charmig som Knockman & Costners kärleksintresse. Mycket spännande på sina håll. Som kuriosa kan nämnas att porrgubben (och Cannibal Holocaust-stjärnan) Robban Kerman har en kort scen mot Costner.
Fan man gillar ändå filmer runt 90-talet. Den är ju spännande och bra, även om man vet hur det kommer sluta. Det som drar ner betyget är ju att det är så osannolika saker som sker, bara för att filmens spänning ska hålla i sig längre. Kan tyvärr inte påpeka alla 150 saker utan att spoila, men ni bör ju märka det själva. Svag 3a.
För den som blir kåt på att se Kevin Costner i en välstruken sjömansskjorta.. Annars rätt seg och även Costners babblande var roligare när det begav sig, nu är det mest käbbel som när vissa politiker säger, ”men, så här måste det vara.” ”Vi måste fixa skolan.” ”Dem måste bara.” Ungefär likadant att höra på Kevin C i modern tid.
Mycket bra 80-tals thriller och hade gärna gett ett högre betyg än en stark 3:a men Sean Young är för flamsig här (hon är däremot cool i Bladerunner). Övriga rollprestationer är riktigt bra!
Får min röst som den sliskigaste sexscenen i filmhistorien i början av filmen. Jag kunde inte hålla mig för skratt. Sedan tar det ordentlig fart o blir lagom spännande. Will Patton helt perfekt i sin roll.
Den är bra! Åttiotal älskar jag! Bra musik!
Den är bra! Åttiotal älskar jag! Bra med musik med!