In the Fog
Vitryssland under Andra världskriget. Två partisaner hämtar en misstänkt nazistisk medlöpare för att skjuta honom. Parallellt berättas hur de tre hamnat i sina nuvarande situationer.
Originaltitel | V tumane |
Regissör | Sergej Loznitsa |
Manus | Sergej Loznitsa |
Genre | 2010-tal, Drama, Krig |
Skådespelare | Julia Peresild, Vladimir Svirskij, Vladislav Abasjin, Sergej Kolesov, Nikita Peremotovs, Kirill Petrov, Dmitrijs Kolosovs, Stepans Bogdanovs |
Sergej Loznitsas In the Fog (V tumane) från 2012 är en vacker och kraftfull film som verkligen berör; tematiken påminner en del om Larisa Sjepitkos Starkare än döden. Däremot är det inget frossande i våld som i Gå och se.
Inte för att jag har något emot långsamma filmer, men då ska de banne mig ge en gigantisk payoff (t.ex. "Stalker") i slutändan. Det finns inte i "In the Fog". En berättelse som jänkarna hade avhandlat på drygt 1 timme, så knappt är manuset. Även om filmen är tekniskt habil (och t.o.m. tjusig i sin ryska kalhet) så skulle jag hellre - för berättelsens skull - se om betydligt bättre ryska krigsdraman som "Ivans barndom" och "Gå och se!"... eller varför inte "Igelkotten i dimman" för den delen? Bra Gong Li-gråt-kvaliteter på skäggiga huvudrollen f.ö.