3.3
3.3
Iguanans natt
En f.d. präst arbetar som reseledare i Mexiko. En busslast missnöjda damer, en gammal vän som äger ett hotell och en konstnär och hennes farfar får saker att hamna på sin spets. Efter en pjäs av Tennessee Williams.
Originaltitel | The Night of the Iguana |
Regissör | John Huston |
Manus | Anthony Veiller, John Huston, Tennessee Williams |
Genre | Drama, 60-tal |
Skådespelare | Richard Burton, Ava Gardner, Deborah Kerr, Sue Lyon, Skip Ward, Grayson Hall, Cyril Delevanti, Mary Boylan, Fidelmar Durán, Roberto Leyva |
Fastnar verkligen inte det minsta alls.
Ingmar Bergmans existentiella tema på amerikanska. Mer frispråkig än vad fördomen säger om tiden.
Huston gör Tennesse, och som han gör det. Väderbitna miljöer (med fantastiskt vackra omgivningar) bildar bakgrund när Burton tappar förstånd, samtidigt som kvinnorna dominerar. Burton är magisk precis som Kerr (i en vackert nedtonad roll), Gardner i en prefekt roll för henne och Sue Lyons spelar femme-fatale på alla nivåer. Som alltid när det gäller Williams är manuset riktigt vasst och Huston får ut max. Betyg 7.8
Jag älskade verkligen den här filmen. Otroligt välgjord, välskriven och bra regisserad. Ava Gardner, Richard Burton och Deborah Kerr är alla fantastiska och jag kände verkligen med deras karaktärer och dessutom deras intressanta liv. Deborah Kerr och Ava Gardner känns också som varandras motsatser vilket passar väldigt bra i just den här filmen. 4++.
Den här filmen får en stark trea från mig. Richard Burton är en oerhört begåvad skådis. Ava Gardner också för den delen.
Stelt och märkligt skådespelande, bara Kerr klarar sig. Känns inte som en lyckad överföring till film för mig. Lidandet misslyckas med att kännas äkta och humorinslagen är mest konstiga.
känns som att den växer. svag fyra/mkt stark trea.
Jag antar att det är pjäsens genomtänkta intrig och dialoger som får en mästerlig inramning av John Hustons naturliga scenval och sparsmakad regi. Prästens utflippande i början känns lite teatraliskt... men sedan blir det gastkramande: klarar sig den här hårt pressade desillusionerade ex-prästen i den här hårda (mest kvinnliga) miljön...? Och ja, den här gången gör han det... liksom den till slakt sparade leguanen... han hade tur den här gången, det kom två fantastiska (om än inte perfekta) kvinnor i hans väg... det var iguanans natt... Och vilken samling begåvningar i samma film! Tennesse Williams, John Huston, Richard Burton (i sitt esse) och inte mindre än fyra bra kvinnliga motparter (jo, jag räknar hit även den farliga blondinen, 18-åringen som två år tidigare spelade Lolita i Stenley Kubricks film)...
Tråkigt nog så grep denna historia inte alls tag i mig. Det hela var mycket långdraget och segt. Skådisarna räddar den.