3.4

I Hired a Contract Killer

Efter femton års tjänst på sitt arbete får Henri Boulanger veta att han är överflödig på sitt jobb och får sparken. Hans liv som redan innan saknat mening blir nu outhärdligt och han bestämmer sig för att ta sitt liv. Efter flera misslyckade självmordsförsök bestämmer han sig för att antlita en yrkesmördare. Denne får till uppdrag att döda Henri vid ett oväntat tillfälle någon gång i framtiden. Då vänder plötsligt olyckan i Henris liv när han möter Margrete, en blomsterförsäljare, som får Henri att åter se meningen med livet. Men när Henri skall avbryta kontraktet med yrkesmördaren står han inte att finna någonstans...

Originaltitel I Hired a Contract Killer
Regissör Aki Kaurismäki
Manus Aki Kaurismäki
Genre Drama, Komedi, 90-tal
Skådespelare Jean-Pierre Léaud, Imogen Claire, Joe Strummer, Peter Graves, Walter Sparrow, Nicky Tesco, Margi Clarke, Kenneth Colley, Angela Walsh, Cyril Epstein, Charles Cork, Michael O'Hagan, Tex Axile, Tony Rohr, T R Bowen

Sheepy
2023-11-23
Aki Kaurismäki fortsätter med sin torra humor i I Hired a Contract Killer och bjuder på riktigt svart komedi med ett uns av samhällssatir. Filmen gestaltar en misslyckad kontorsarbetare spelad av Jean-Pierre Léaud som efter att ha fått sparken beslutar sig för att ta sitt liv… men inte ens det lyckas han med. Efter att ha anlitat en lönnmördare att sköta självmordet åt honom börjas hans liv dock att vända. Kaurismäki lyckas återigen med konststycket att blanda en effektiv cocktail av allvar och komik.
KyLLo
2022-09-18
Kaurismäki är bäst på finska med vemodet och den svarta humorn. Det här är något helt annat.
gjoob
2018-09-08
Konstigt hur en så relativt kort film med sådan intressant plot kan kännas seg. Kanske är det jag som börjar tröttna på Aki Kaurismäki och det faktum att han gjort denna film 20 gånger om.
martineden
2015-07-05
*HÖGER FRÅN 3 TILL 4* Filmen stannade hos mig efter att jag sett den första gången så jag såg den igen och naturligtvis är den värd en höjning. Mycket trivsam. Kaurismäki är nog en av mina nya favoriter!!! Mycket bra!!! 4.
martineden
2015-06-27
[rek. 3] Filmen är verkligen en slags syntes mellan Nikolaj Gogol och Franz Kafka!! Som vanligt med Kaurismäki är själva intrigen minimal och filmens grundidé är ganska enkel. Léaud är underbar som malplacerad fransman i ett nedgånget engelskt samhälle. Dialogen och humorn är träffande och underhållande. Det förefaller även att finnas en subtil nivå av b-filmparodi på genrefilmer, som till exempel den iögonfallande prosaiska filmtiteln antyder. Scenografin är underbar och även om jag är lite försiktig i min betygsättning nu så är jag säker på att denna kommer att erhålla ett högre betyg efter omtitt. Fint med Strummers musiknummer!!! Bra!!! 3+/4-
bananton
2014-12-15
Stark 3a. Behagligt lite dialog och vacker hård ljussättning. Kommer inte undan från att det som står på baksidan av dvd:n är också allt som sker i filmen.
Raimo_1985
2014-07-28
Mycket bra! Bästa Kaurismäki hittills av de som inte utspelar sig i Finland, som jag har sett.
Mat1az
2014-02-28
Ännu en film jag helt glömt bort att betygsätta. Minns den som en stabil Kaurismäki - vilket hitills alltid varit en fyra.
#54
2013-09-15
Jean-Pierre Léaud i regi av Aki Kaurismäki. Vad kan gå fel?
justified
2013-04-27
älskar blandningen av engelskt, franskt o finskt.