Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Hotel Rwanda


Rwandas huvudstad Kigali i början av april 1994. Platschefen på det fyrstjärniga hotellet Mille Collines, Paul Rusesabagina, hör illavarslande nyheter från radion. Man hetsar landets majoritet, hutuerna att ta sin revansch mot minoriteten tutsierna, eller ”kackerlackorna”. Spänningen mellan folkgrupperna är stora, den militanta milisens demonstrationer blir allt mer aggressiva och det pågår ett inbördeskrig mellan den hutudominerade regimen och den tutsiedominerade rebellarmén RPF.


Originaltitel Hotel Rwanda
Regissör Terry George
Manus Terry George, Keir Pearson
Genre Drama, 2000-tal, Biografi
Skådespelare Don Cheadle, Sophie Okonedo, Nick Nolte, Joaquin Phoenix, Fana Mokoena, Cara Seymour, Jean Reno, Tony Kgoroge, Desmond Dube, Hakeem Kae-Kazim, Leleti Khumalo, Antonio David Lyons, David O'Hara
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 13634
Filmnummer 27762

Recensioner

Skapad 2019-12-15 av
Hotell Rwanda handlar utspelar sig under 1994 och det stora folkmordet i Rwanda. Man får följa händelserna genom hotellägaren Paul Rusesabaginas ögon när han gömmer flyktingar av tutsi-klanen p...   Läs mer »

Skapad 2019-12-14 av bernold
Vad känner du egentligen till om folkmordet i Rwanda? Det är en fråga alla bör ställa sig innan de ser \"Hotel Rwanda\". För mig var svaret att jag i princip inte visste någonting, vilket delv...   Läs mer »

Kommentarer


Starkbröl
2022-09-16
De första tio minuterna bankar in budskapet (ungefär) "varför ha etniska konflikter när det finns business att göra". Sedan blir det folkmord. Bitvis känns filmen ganska falsk, en del scener känns dock jobbigt autentiska, som den med Cheadle och frun på taket och en hel del mot slutet. Ojämnt! Synd! Cheadle är väl bra men inte spektakulär på något sätt, då tycker jag Sophie Okonedo är bättre.
BjörnBandhund
2021-10-20
Även om budskapet såklart är viktigt att lyfta fram tycker jag inte att filmen i sig är mer än "bara" bra. 3+/5.
Galivan
2018-02-06
Man följer en huvudkaraktär med sympatiska drag. Handlingen är inte så politiskt belysande. Men spännande och engagerande upptrappning, bra skådespeleri. Ljussättningen var ett minus , där det blänkte i ansiktet på karaktärerna, även i dagssljusscener.
Rai
2018-01-01
Oj, den här filmen fick sig verkningen magen att vända sig, så fruktansvärt grym...
RustyFilm
2016-12-07
Filmen bygger på en sann historia om Paul Rusesabagina som bidrar till att rädda tusentals Tutsier från folkmordet i Rwanda för bara 15 år sen. Detta folkmord hade en miljon offer. Att Terry George står för regi och manus garanterar att det även blir ett sevärt drama.
Stygga-Vargen
2016-10-23
Väldigt tråkig film.
mammene
2016-01-06
En film som man går och funderar på efteråt och vill veta mer om. Det blir mer effektfullt när man får inblick genom en annan människa, hur bilden växer efterhand både för tittaren och huvudpersonen som spelas förträffligt av Don Cheadles. Man förstår verkligen vidden av det hela utan en massa snaskande i våldet, jag skulle vilja säga att det blir större då man i efterhand förstår vad som hänt, scenen på vägen sitter kvar på näthinnan och då också Pauls reaktion, en stark film.
StureStenhög
2016-01-04
Det här var minst lika bra nu som när jag såg den för första gången för tio år sedan. Jag gillar greppet att använda sig av händelserna kring hotellet för att berätta den större historien om folkmordet. Filmen lyckas också bra med att ge oss en grundläggande uppfattning av vad som skedde i Rwanda (så mycket mer kan man inte begära av en spelfilm), samtidigt som den ger oss en inblick i hur det var för de som hamnade i händelsernas centrum. För det den här filmen lyckas så bra med, och som andra liknande filmer ofta faller på, är det mänskliga perspektivet. Man gräver aldrig ner sig i eländet, istället läggs fokus på vår intressanta huvudperson. Att filmen ser honom som en hjälte råder det ingen tvekan om, men den skildrar honom aldrig som hjälte, den skildrar honom som människa, och det uppskattar jag väldigt mycket. Don Cheadles utmärkta insats i rollen är också en stor anledning till att det fungerar så bra, han lyckas övertygande förmedla hur hans karaktär intar olika roller i sin strävan att hålla sig väl med alla parter, och hur han själv brottas med olika moraliska ställningstaganden. Det är mycket detta som gör att det är en så engagerande film, och jag vill påstå att den är en av de bästa av sitt slag
Albion
2015-06-15
På det hela taget en stark film om en ohygglig händelse, folkmordet i Rwanda. Lite väl smetigt effektsökeri som per automatik följer med i Hollywoodspåret drar ner helhetsintrycket men överlag en stark filmupplevelse. Betyget blir en 4;a
booby
2015-05-26
Lite smörigt man fångar utsattheten på ett bra sätt.
Visa äldre kommentarer »