3.9
121min
IMDb
Rwandas huvudstad Kigali i början av april 1994. Platschefen på
det fyrstjärniga hotellet Mille Collines, Paul Rusesabagina, hör
illavarslande nyheter från radion. Man hetsar landets majoritet, hutuerna att ta sin revansch mot minoriteten tutsierna, eller ”kackerlackorna”. Spänningen mellan folkgrupperna är stora, den militanta milisens demonstrationer blir allt mer aggressiva och det
pågår ett inbördeskrig mellan den hutudominerade regimen och
den tutsiedominerade rebellarmén RPF.
Originaltitel |
Terry George, Keir Pearson |
Genre |
Drama, 2000-tal, Biografi |
Skådespelare |
Don Cheadle, Sophie Okonedo, Nick Nolte, Joaquin Phoenix, Fana Mokoena, Cara Seymour, Jean Reno, Tony Kgoroge, Desmond Dube, Hakeem Kae-Kazim, Leleti Khumalo, Antonio David Lyons, David O'Hara |
Betygsätt |
Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal |
13637 |
Filmnummer |
27762 |
Hotell Rwanda handlar utspelar sig under 1994 och det stora folkmordet i Rwanda. Man får följa händelserna genom hotellägaren Paul Rusesabaginas ögon när han gömmer flyktingar av tutsi-klanen p... Läs mer »
Vad känner du egentligen till om folkmordet i Rwanda?
Det är en fråga alla bör ställa sig innan de ser \"Hotel Rwanda\". För mig var svaret att jag i princip inte visste någonting, vilket delv... Läs mer »
De första tio minuterna bankar in budskapet (ungefär) "varför ha etniska konflikter när det finns business att göra". Sedan blir det folkmord. Bitvis känns filmen ganska falsk, en del scener känns dock jobbigt autentiska, som den med Cheadle och frun på taket och en hel del mot slutet. Ojämnt! Synd! Cheadle är väl bra men inte spektakulär på något sätt, då tycker jag Sophie Okonedo är bättre.
Även om budskapet såklart är viktigt att lyfta fram tycker jag inte att filmen i sig är mer än "bara" bra. 3+/5.
Man följer en huvudkaraktär med sympatiska drag. Handlingen är inte så politiskt belysande. Men spännande och engagerande upptrappning, bra skådespeleri. Ljussättningen var ett minus , där det blänkte i ansiktet på karaktärerna, även i dagssljusscener.
Oj, den här filmen fick sig verkningen magen att vända sig, så fruktansvärt grym...
Filmen bygger på en sann historia om Paul Rusesabagina som bidrar till att rädda tusentals Tutsier från folkmordet i Rwanda för bara 15 år sen. Detta folkmord hade en miljon offer. Att Terry George står för regi och manus garanterar att det även blir ett sevärt drama.
En film som man går och funderar på efteråt och vill veta mer om. Det blir mer effektfullt när man får inblick genom en annan människa, hur bilden växer efterhand både för tittaren och huvudpersonen som spelas förträffligt av Don Cheadles. Man förstår verkligen vidden av det hela utan en massa snaskande i våldet, jag skulle vilja säga att det blir större då man i efterhand förstår vad som hänt, scenen på vägen sitter kvar på näthinnan och då också Pauls reaktion, en stark film.
Det här var minst lika bra nu som när jag såg den för första gången för tio år sedan. Jag gillar greppet att använda sig av händelserna kring hotellet för att berätta den större historien om folkmordet. Filmen lyckas också bra med att ge oss en grundläggande uppfattning av vad som skedde i Rwanda (så mycket mer kan man inte begära av en spelfilm), samtidigt som den ger oss en inblick i hur det var för de som hamnade i händelsernas centrum. För det den här filmen lyckas så bra med, och som andra liknande filmer ofta faller på, är det mänskliga perspektivet. Man gräver aldrig ner sig i eländet, istället läggs fokus på vår intressanta huvudperson. Att filmen ser honom som en hjälte råder det ingen tvekan om, men den skildrar honom aldrig som hjälte, den skildrar honom som människa, och det uppskattar jag väldigt mycket. Don Cheadles utmärkta insats i rollen är också en stor anledning till att det fungerar så bra, han lyckas övertygande förmedla hur hans karaktär intar olika roller i sin strävan att hålla sig väl med alla parter, och hur han själv brottas med olika moraliska ställningstaganden. Det är mycket detta som gör att det är en så engagerande film, och jag vill påstå att den är en av de bästa av sitt slag
På det hela taget en stark film om en ohygglig händelse, folkmordet i Rwanda. Lite väl smetigt effektsökeri som per automatik följer med i Hollywoodspåret drar ner helhetsintrycket men överlag en stark filmupplevelse. Betyget blir en 4;a
Lite smörigt man fångar utsattheten på ett bra sätt.