3.3
3.3
Hämnden är rättvis
Ett mord på en judisk krigsveteran blir upptakten till en polisutredning och jakten på en hatisk mördare.

Originaltitel | Crossfire |
Regissör | Edward Dmytryk |
Manus | Richard Brooks, John Paxton |
Genre | Kriminalare, Drama, Film-Noir, 40-tal |
Skådespelare | Robert Ryan, Tom Keene, Robert Mitchum, Gloria Grahame, Sam Levene, Steve Brodie, Robert Young (I), Paul Kelly, Jacqueline White, William Phipps, George Cooper |
ja som sagt, spännande anslag med ptsd och antisemitism, och väldigt snyggt och välgenomfört till en början. Och snubben som är hemma hos Ginny och hans monolog förtjänar en extra eloge. Men det slutliga mässandet och kårandan blir bara för präkrigt, och klingar dessutom falskt.
Intressanta inslag av amerikansk postkrigspsykos och antisemitism i en sevärd film. Men kanske är det lite stiff på nåt sätt.
Härligt att få njuta av denna sortens underhållande och stämningsfulla film-noir-upplevelse. Jag tyckte om detta. Det kanske inte är den bästa av historier men det leveras verkligen en underbar stämning och karaktärer. Robert Mitchum och Gloria Grahame är extra sevärda. Inte det bästa i genren men bra. 3+
[rek. 4] Stämningsfull soldat-noir. I vissa avseenden mycket bra och i andra mindre bra. Tycker att det finns vissa manusbrister även om skådespel och regi genomgående är lysande. Mycket bra! 4-
Utsökt liten pärla men kanske utan den vassa udden. Dolt budskap rullas upp o det kan verka moraliserande men kompenseras av den sköna atmosfären och riktigt bra skådisar med två nomineringar, plus hårdingen Mitchum i bra biroll. Svag men ändå Fyra.
Sisådär noir. Jag kan tycka att det förtar lite av filmen när man tidigt får reda på vem skurken är och sedan är det bara att vänta och vänta till kommisarien hittar nog med bevis för att få en fällande dom. I slutet tar man också till en välkänd twist som väl imponerar föga idag. Om det här skulle vara originalet ber jag ödmjukast om ursäkt.
3−/5
Lite väl enkel och försöker förklara självklarheter. Den hade sina stunder, men nix.
Väl enkel historia (med övertydliga pekpinnar) men mycket tilltalande scenografi/foto. Bland skådespelarna utmärker sig framförallt Robert Mitchum och Robert Ryan.
Har nu sett två stycken noir-filmer från 1947 som jag tycker är bland de främsta i genren. "Crossfire" och "Out of the past" har båda Robert Mitchum i stora roller och han är ju så bra.
Trevlig liten kriminalhistoria som dock kunde varit tätare. 3+