Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Hämnarna


Två yrkesmördare slår till mot en liten stad där de dödar "Svensken" Anderson som väntat på dem. Utredaren Jim börjar nysta i fallet och upptäcker en värld av brott och svek - allt kopplat till den vackra Kitty.


Originaltitel The Killers
Alternativ titel Bödlarna
Regissör Robert Siodmak
Manus Anthony Veiller
Genre Kriminalare, Film-Noir, Drama, Mysterium, Romantik, 40-tal
Skådespelare Burt Lancaster, Ava Gardner, Edmond O'Brien, Virginia Christine, Vince Barnett, Jack Lambert, Sam Levene, William Conrad, Charles McGraw, Donald MacBride, Phil Brown (I), Albert Dekker, Charles D Brown
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 496
Filmnummer 2584

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


KimEkberg
2020-11-10
Stämningsfull film med bra upplägg där människornas hågkomster lägger pusslet åt tittaren. Fint att själva utredaren mer fungerar som en motor än att ha en egen personlighet och massa egna drifter. Och att hur godtyckligt filmen beskriver fallets eventuella uppklarande.
goeran
2020-10-11
Trevligt att se om Robert Siodmaks klassiska film noir The Killers från 1946 (delvis baserad på en novell av Hemingway). Det är en film som med rätta har fått ikonstatus; både den täta och effektivt berättade storyn och det snygga fotot borgar för en njutbar filmupplevelse. Filmen har ju blivit känd som Burt Lancasters debutfilm (i rollen som The Swede) men det är nog Edmond O'Brien som försäkringsdetektiven Jim Reardon och Ava Gardner som den förföriska men livsfarliga Kitty Collins som står för de bästa skådespelarinsatserna. Betyg 4.
hsimpson
2020-04-25
Bra inledningsscen, snygg, och lite intressant berättarteknik. Men jag är inte helt fast. Standardtrea.
dudson
2018-11-30
Sanslöst seg o träig. Vilket är satans synd då det hela startade så bra. Hela upplägget står & stampar vatten. Noll driv i handlingen what so ever.

2017-10-08
Modern og fresh film som holder enn i dag, men ble noe uttråket. +3.
92axha10
2017-10-07
Väldigt bra mysteriefilm som håller ens intresse uppe hela vägen igenom.
Ful_fisk
2017-08-10
En film som verkligen fängslar direkt från den makalösa öppningsscenen och håller ett fast grepp hela vägen fram till slutet. Eller ja, nästan. Själva avrundningen kändes lite som en axelryckning, lite som att mysteriet inte var så intressant när alla bitarna ligger på plats. Eller så kanske jag bara hade blivit för trött för att fortsätta hålla uppe engagemanget... I övrigt är detta i alla fall en snygg, välskriven och häftig film med bra skådespelare och karaktärer hela vägen. Kanonrulle, helt enkelt, som är uppe och nosar på femman under sin första hälft men som sagt tappar framåt slutet.
erc
2016-10-16
Har vad man förväntar sig av en film noir: mörk och skuggig, hårdkokt, snabb dialog, undre världens intriger, en hänförande femme fatale, berättande genom flashbacks, dock ingen voice over. Inget håller riktigt A-klass, men den genomgående något-högre-än-medel-kvaliteten gör den klart sevärd och, i min mening, den första "riktiga" film noir, dvs som innehåller alla de aspekter man förväntar sig. "Svensken" spelas bra av Lancaster som naiv och godtrogen arbetargrabb, insnärjad i gangstervärlden, rån och sluga intriger. Gardner gör en ikonisk insats och överträffar genrens tidigare motsvarigheter. Alla är coola, hårdkokta, snabba. Det enda som sänker är substansen under ytan. Den är medioker. Varken psykologiskt intrikat eller socialt insolent. I slutändan alltså mer yta än innehåll, men till ytan för tiden klart eminent. Man saknar såklart mer av Gardner. Så pass central för historien har hon märkligt lite tid framför kameran; ytterligare en aspekt som drar ner betyget något.
Hypostas
2015-10-17
Otroligt snygg film-noir som är klassen bättre än den liknande men något mindre välgjorda filmen criss cross.
hestret
2014-11-04
Jag är fast från inledningen som är riktigt tung och spännande. Flashbacktekniken genomförs nästan till perfektion med enbart ett par sekvenser som känns lite sega och överflödiga, men filmens främsta förtjänst är kanske ändå dess estetik och foto. Tyvärr är nog Jim Reardon lite för tråkig och okarismatisk karaktär för att man ska sätta högre betyg än denna stabila fyran. Gardner och Lancaster är däremot perfekt castade. Prototypisk noirmusik. Fri vilja-temat kommer ut väl. 82/100
Visa äldre kommentarer »