Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.8
av 5

Guldkompassen


I en parallell värld till vår egen bor Lyra Belacqua. Hennes enkla tillvaro vid Oxfords lärosäte avbryts när hon en dag råkar höra sin farbror berätta för en grupp professorer om sina mystiska upplevelser i norr. När hennes bästa vän sedan blir kidnappad bestämmer sig Lyra för att rädda honom. Hennes sökande leder till Nordpolen, en magisk plats där bepansrade isbjörnar och häxor lever, och där en mystisk organisation utför experiment på kidnappade barn.

Filmen är baserad på Philip Pullmans första bok i trilogin "Den mörka materian".


Originaltitel The Golden Compass
Regissör Chris Weitz
Manus Chris Weitz
Genre Familjefilm, Äventyr, Fantasy, 2000-tal
Skådespelare Nicole Kidman, Daniel Craig, Dakota Blue Richards, Ben Walker, Eva Green, Jim Carter, Tom Courtenay, Sam Elliott, Christopher Lee, Edward de Souza, Simon McBurney, Jack Shepherd, Magda Szubanski, Derek Jacobi, Clare Higgins, Charlie Rowe, Hattie Morahan, Freddie Highmore (röst), Ian McShane (röst), Kristin Scott Thomas (röst), Ian McShane (röst), Kathy Bates (röst)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 8615
Filmnummer 53347

Recensioner

Skapad 2019-12-23 av santiago
När jag satte mig i biofåtöljen hade jag inga som helst förväntningar. Jag hade inte läst någon av böckerna sen tidigare så egentligen visste jag inte så värst mycket om storyn heller, anna...   Läs mer »

Skapad 2019-12-03 av Mat1az
New Line Cinema, skaparna bakom Sagan om ringen-trilogin, laddar återigen upp med en fantasy baserad på en boktrilogi. Denna gång rör det sig om Philip Pullmans tre böcker i samlingen ”His Dark ...   Läs mer »

Kommentarer


Rele
2023-01-02
En trevlig barnfilm med våldsamma strider. Jag ger en svag tvåa.
Asmorod
2016-12-18
Irriterande barnskådespelare, vars insats är sämre än Ian McKellens röstkådespelarinsats till en ful CGI-isbjörn. Principen av att delge den före detta vännen som rekommenderade den här filmen en fysisk reprimand känns väldigt angelägen just nu!
Stygga-Vargen
2016-11-17
Skådespelarna gör väldigt bra ifrån sig, storyn är bra, specialeffekterna är snygga och som helhet är det här en helt okej fantasyrulle. Men det är nog ingen film jag kan tänka mig att se mer än en gång.
idaho1981
2016-11-12
Den här lyfter tyvärr inte. Egentligen är historien spännande och skådespeleriet helt ok. Men det borde vara magiskt, med tanke på historien, men det blir lite platt och ointressant tyvärr.
JaquesLeConte
2016-05-03
Tänk att så mycket kan resultera i så lite. En besvikelse.
vetegrodd
2016-04-27
Det finns något med filmen som känns så himla coolt, världen, samhället, futuristiskt men fantasy. Det är en fantasy som är mer modern och för mig tilltalande än t.ex. Harry Potter eller Narnia etc. Den är väldigt välgjord, historien känns riktigt mysig på sina håll, skådespelarna är bra. Men det finns något som inte riktigt griper tag, man får själv hoppa med i filmen på eget bevåg, man grips liksom inte med,.. typ som att allt är bra förutom själva filmen...konstigt.. Stark 3a dock.
Halofreak92swe
2015-11-02
En seriös omtitt där jag försökte så gott jag kunde att inte tänka på böckerna. Filmen är faktiskt riktigt bra, bortser man från alla detaljer man saknar eller som är i fel ordning så är det ett spektakulärt fantasy/äventyr! De flesta skådespelarna är fatktiskt spot on sina karaktärer! Jag hade verkligen velat se dem göra Den Skarpa Eggen och Bärnstenskikaren också. Hoppas på en ny omgjord trilogi i framtiden med en saftig budget och en kapabel regissör och där filmerna är minst 3-4h vardera, Den Mörka Materian är i mina ögon den absolut bästa trilogin som skrivits och det är väldigt svårt att lyckas göra en filmatisering av den. Höjer från en 3 till en svag 4.
Krille80
2014-12-19
Mest minnesvärt efter att sett denna film är skådespelarna och deras prestationer liksom hur välgjord filmen är. När det gäller historien/manuset så kändes det som jag aldrig kom in i berättelsen. Jag har också svårt att engagera mig för det som händer i filmen. Kanske var jag på fel humör för en film som detta men jag känner mig lite besviken.
kervisch
2013-11-01
3 av 5. Godkänd
claradidam
2013-07-18
Det låter konstigt, men filmen hade varit bättre om det hade fått en fortsättning, antagligen. Som det är nu är den oengagerade och på tok för rushad. Svag svag tvåa.
Visa äldre kommentarer »