3.9
3.9
Grave of the Fireflies
En filmatisering av Akiyuki Nosakas roman Eldflugornas grav. Denna version gjordes i samband med sextioårsjubiléet av andra världskrigets slut. Fjortonårige Seita och hans fyraåriga lillasyster Setsuko drabbas av amerikanernas bombningar under andra världskriget och tvingas flytta till sin mors kusin, Hisakos, familj. Kriget för med sig ransonering av mat och ständig ovisshet om man går säker från bomber. Maten räcker inte till alla och ransonerna blir mindre och mindre.
Bör ej förväxlas med Studio Ghiblis animerade filmatisering av boken.

Originaltitel | Hotaru no Haka |
Regissör | Toya Sato |
Manus | Yumiko Inoue |
Genre | 2000-tal, Drama |
Skådespelare | Mao Inoue, Hoshi Ishida, Nanako Matsushima, Mao Sasaki, Jun Kaname |
Det var alltför länge sedan jag såg den animerade versionen för att jämföra de två. Den här filmen är väldigt fin inledningsvis, men efter halvtid blir den bara sämre. Setsukos brorsa är en riktig idiot och skådespelet är på vissa ställen riktigt dåligt. Eldflugorna är dock väldigt vackra. 2+
Ghiblis filmatisering är ett mästerverk. Den här spelfilmen är dock i mitt tycke inget vidare alls. Den är en i mängden av översentimentala dramaproduktioner, och skådespelarinsatserna är urusla.
Nanako Matsushima är helt fantastisk trots att hon spelar världens bitch. Bra film, jag berördes.
jäätefin film
Underbart gripande film som berör. jättesnyggt animerad och fin musik.
Jag grät nästan ihjäl mig till denna underbara film. Så himla detaljrik och fantasifull.
inte lika bra som originalet, fast ändå värd att se. Instämmer med Nirrefirre att man får mer förklaringar, något som utmärker filmen på positivt och negativt sätt relativt den animerade.
Mycket bra film! Otroligt smörigt slut men eftersom det handlar om japaner känns det av någon anledning okej och nästan lite charmigt. Personligen tycker jag mer om den tecknade.
Gaah jag måste bara se den här!!
Faktiskt bättre än den animerade från 1988, trots att den är väldigt fin i sig. Historien och karaktärerna hinner utvecklas mycket mer och man får - på gott och ont - mer förklaringar. Om du gillade den animerade MÅSTE du se denna, så enkelt är det.