Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Gladiator


När kejsaren Marcus Aurelius börjar bli gammal börjar hans son Commodus att oroa sig för att bli utkonkurrerad av de som åtnjuter faderns gunst. Den store generalen Aelius Maximus blir därför dömd till döden, men undkommer sina bödlar. Han dyker dock upp i en oväntad situation till kejsarens förskräckelse.


Originaltitel Gladiator
Regissör Ridley Scott
Manus David Franzoni, John Logan, William Nicholson
Genre Drama, Action, Äventyr, 2000-tal
Skådespelare Russell Crowe, Richard Harris, Connie Nielsen, Joaquin Phoenix, Oliver Reed, Derek Jacobi, John Shrapnel, David Hemmings, Tommy Flanagan, David Schofield, Djimon Hounsou, Ralf Moeller, Sven-Ole Thorsen, Tomas Arana, Spencer Treat Clark
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 37689
Filmnummer 186

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av >-=|Lazio|=-<
Det här är en av mina favoritfilmer. Gladiator var första gången jag såg den sorglig. Jag började nästan gråta då men man får ju tänka att det bara är en film. Nu har jag sett den många g...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av carreyholic
Ridley Scotts Gladiator från år 2000 handlar om krigsgeneralen Maximus (Russel Crowe) som efter många segrar på krigsfältet har blivit kejsar Marcus Aurelius närmaste förtrogne. Kejsaren (Richa...   Läs mer »

Skapad 2019-11-22 av Craxyknas
För en tid sedan såg jag filmen Gladiator. Det är en film som utspelar sig i en tid och ett land där människor såg döden som ren underhållning, Romarriket. Filmen handlar om Maximus. Han är...   Läs mer »

Kommentarer


WinDrop
2022-02-10
Jag såg den igen såhär 20 år senare. Jag nästan grät mig mig igenom filmen pga all ära och heder. Klockren femma.
Andreas_
2021-07-21
Ett smärre mästerverk av Ridley Scott som är riktigt bra på episka historiska filmer såsom Gladiator, ser verkligen framemot hans nya film The last duel som kommer snart men detta är inte historiskt korrekt på något sätt om man nu kan sin historia men jag ser inte en Ridley Scott film för att få en dokumentär utan för att se något riktigt episkt, det görs knappt såna här mastodont filmer längre och det är synd faktiskt, detta är eller var en bio upplevelse utöver det vanliga när det begav sig men den når inte riktigt fram till Braveheart klass men mycket mycket nära och Ridley Scott får verkligen fram det bästa ur sina skådisar, Russell Crowe är fenomenal och Connie Nielsen, Djimon Hounsou och Richard Harris är suveräna i sina mindre bi-roller men den som själ hela showen är Joaquin Phoenix som är helt makalöst bra, har nog aldrig hatat någon så mycket på film förut, fantastisk skådespelare!!! Det är fantastiska kulisser och riktigt snyggt filmat hela vägen igenom, effekterna är riktigt bra och likaså musiken och fotot, det finns inte något att direkt klaga på här, utan det enda som drar ner betyget lite grann är att den lämpar sig absolut inte lika bra hemma i tv-soffan som på bio och har man sett den en gång så försvinner ju även spänningen som infinner sig första gången man ser den, men något som verkligen ska tilläggas är att trots att det är 21 år sedan denna film kom ut så känner man verkligen inte av det utan det är lika snyggt och välgjort fortfarande, så denna film åldras verkligen väl och är en tidlös klassiker av högsta rang, det är sådant här Ridley Scott ska syssla med istället för att försöka sig på Sci-Fi skräck ala Alien filmerna som han inte lyckats med på senare år, Se om eller ta chansen om ni får den att se den en första gång och hänförs av det näst intill perfekta mästerverket till film, rekommenderas verkligen och betyget landar på en stabil 5:a
quelnightmare
2021-06-11
Gladiator terupplivade på egen hand en förlorad genre - "svärd-och-sandaler-eposet" - och är en spännande actionfilm med höga produktionsvärden, kreativ och engagerad regi från Ridley Scott, och - äntligen - en stjärnroll för den australiensiska skådespelaren Russell Crowe.
OffTheGround
2020-07-05
Omtitt (för någon dag sedan). Man får ta det för vad det är, och bortse från alla brister som följer med det. Då är det en underhållande film.
Christopherno1
2018-09-15
Bra, men Kingdom of Heaven Directors Cut är bättre.
fanny7504
2018-07-04
Lite seg ibland, men annars bra.
Rai
2018-01-06
Inte så tokig, men lite tråkig och seg då och då...
Memmem
2017-04-02
Utdragen, tjatig fiktion om verkliga och påhittade romare, med mängder av historiska fel! Den historiske romerske kejsaren Marcus Aurelius tillkännagav på våren 175 att hans son Commodus skulle vara hans medregent och ärva riket. Aurelius avled fem år senare, år 180, troligen i någon sorts cancer. Filmens inledning är alltså helt och hållet påhittad. Filmens huvudperson Aelius Maximus är inte känd från historien, utan en helt och hållet påhittad figur. Även i övrigt vimlar filmen av historiska fel. Alla skådespelare talar modern engelska i stället för latin, vilket förstör stämningen. Själva filmen som film då? Många scener är så utdragna att de blir tjatiga, skådespelet är stelt och okänsligt, skådespelarna är antingen för gamla eller för unga för sin roll: Aurelius var 59 när han dog, men uppträder i filmen i långt vitt hår och skägg, sonen Commodus var bara 18 när hans far dog, men ser i filmen ut att vara åtminstone 30. Filmen innehåller alldeles för många våldsscener (men det är väl det många gillar). Det bästa med filmen är dess scenografi, men även där vimlar det tyvärr av fel. Ser man filmen som fantasy och struntar i alla fel är den ändå inte bra. Betyg: 2
Sunken25
2016-12-21
Magisk film som har allt, ett mästerverk.
RustyFilm
2016-12-09
Det är väl snart 50 år sen filmer som Spartacus och BenHur spelades in. Vad jag vet så har det varit dött med filmer inom den här genren sen dess. Känns att det här är en storsatsning men jag tycker man kan kräva mer nu när det finns så mycket teknik att ta till. Detta slår knappast gamlingarna
Visa äldre kommentarer »