Gangsterfilmen
En amerikansk gangster, Glenn Mortenson, vars släktingar en gång emigrerat från Sverige, återvänder en dag till Skåne, där han slår sig ner i ett litet samhälle i sällskap med sin kumpan Nils och livvakten Jim Harry. Deras ankomst väcker först oro och förvirring, men då de inte verkar ha något ont i sinnet, vänjer sig alla - utom landsfiskalen som anar ugglor i mossen. En ung flicka blir våldtagen men vill ingenting säga, och ingenting kan bevisas.
Originaltitel | Gangsterfilmen |
Alternativ titel | En främling steg av tåget |
Regissör | Lars G Thelestam |
Manus | Max Lundgren |
Genre | Drama, Kriminalare, 70-tal |
Skådespelare | Hans Alfredson, Gudrun Brost, Lou Castel, Clu Gulager, Carl-Axel Heiknert, Peter Lindgren, Gunnar Olsson, Per Oscarsson, Elina Salo, Ulla Sjöblom, Inga Tidblad, Marvin Yxner |
Åsså jag vill fiska med Per Oscarsson!!!
Trevligt att se en riktigt bra svensk film ( en av de bästa svenska rullar jag sett)... det fanns så många apsurda nivåer i denna historia så jag förstår att den väcker en hel del förvirring...Dock är denna fantastiska film bortglömd...troligen av sin speciella karaktär!.... kanske vill publiken bara ha mainstream historier ...dvs no brain no pain filmer eller!?
Var får man tag på denna? Skicka pm till mig om du vet.
Den fina ambitionen att göra en "modern", svensk västernfilm schablas bort i en gröt av utslitna koncept. Om man hade hållit sig till en enkel och avskalad historia med klassiskt stereotypa västernkarraktärer så hade de här kunnat bli riktigt bra, miljöerna och skådespeleriet är det inget fel på. Tyvärr så vill filmen säga alldeles för mycket, smutsen bakom fasaden, ondskan, de socialistiska och demokratiska idealen, den amerikanska personkulten, allt avhandlas platt och onyanserat. Det blir tillslut bara rörigt och farsartat på klassiskt svenskt 70-talsmanér. Av någon anledning dyker filmen rötmånad upp i minnet.
jag tycker nog den här är ganska bra. intressant upplägg, måhända lite väl endimennionella karaktärer ibland, vissa riktigt bra frågeställningar och bra skpdespelare.
Bortglömd pärla. Intressant, underhållande och bitvis riktigt stark film med utmärkt kameraarbete. Skådespeleriet är överlag bra (undantag: Lou Castel och Anne-Lise Gabold). Amerikanen Clu Gulager, som spelar den skrämmande gangstern, är ypperlig. Günther och Oscarsson är som vanligt strålande.