3.4

Fruktans lön

Baserad på den franska filmen "Le Salaire de la peur" från 1953.

Originaltitel Sorcerer
Alternativ titel Wages of Fear
Regissör William Friedkin
Manus Georges Arnaud, Walon Green
Genre Action, Thriller, Äventyr, 70-tal
Skådespelare Roy Scheider, Ramon Bieri, Bruno Cremer, Francisco Rabal, Amidou, Peter Capell, Joe Spinell

djonipony
2023-02-17
Mycket positivt att hämta: hebreiska, arabiska och franska talat inom första minuterna, "gritty" skakfoto varvas med läckra flygvyer över häftigt sydamerikanskt/Centralamerikanskt landskap, jäkligt stökigt väder och Fitzcarraldo-jobbiga omständigheter, lerigt och vidrigt i oljebyn och jobbig jäkla broresa för bilarna. Men av oklar anledning faller jag inte pladask för helheten. Det är bra, men inte kanon. Vet inte om kapad första del och längre tid på Uppdraget hade hjälpt. Eller om man känt mer för karaktärerna, brytt sig mer om dem. Precis som i Exorcisten får Friedkins klippare till ett riktigt störigt klipp, precis som i 73-klassikern. Även här är det dramatiskt som fan och innan dramatiken fått gå i mål är man vips någon annanstans och vill backa bandet, fråga Friedkin vad han och hans saxkompis pysslar med.
Starkbröl
2023-01-25
Väl så god som den franska tidigare versionen, och tiden som gått sedan den har medgett en hel del förbättringar vad gäller effekter och cinematografi. Fantastiskt fint filmad dessutom, och det långa "intro" som presenterade karaktärerna i Clouzots version är mer dramatiskt utfört här, som fyra smådelar. Kort sagt, detta är en lite svulstigare version, gjord med kärlek, som fungerar bra och känns modernare än 1977. Och jag föredrar detta slut mycket framför Clouzots som jag hatade. Tangerine Dream-soundtracket fungerar fint, utom just i slutscenen tyvärr.
Raimo_1985
2020-11-25
Hade visst gett en fyra innan, förstår inte varför. Höjer till en femma! Finns inga minus med detta fysiska och psykiska vansinne.
Ghostface
2020-02-16
Visuellt tilltalande film som hade mått bättre av att stanna vid karaktärernas bakgrundshistorier och göra dem mer levande istället för att fortsätta till den sega och utdragna huvudkonflikten som är filmens grundhistoria.
atroxa
2019-08-19
Inte lika bra som originalet
EvilNed
2017-09-03
Ofokuserad första hälft. Sedan artar det sig. Men egentligen skulle man väl lika gärna kunna se originalet, som är lite bättre.
origC-J
2016-02-19
En hyfsad version av "Fruktans lön", på härligt omöjligt sent 70-talsvis med internationell skådespelarlista och stentuffa inspelningsvillkor. Roy Scheider (givetvis) är bra, och här finns några riktigt snygga scener, men som helhet når det inte upp till Clouzots klassiska version,
Necross
2016-02-14
Katastrofal första halva av filmen, både seg och rörig - hur tänkte manusförfattaren/regissören här? Sen blir det bättre, spännande scener mer den härliga musiken. Bra slut.
Tonti
2016-02-13
Tycker kanske inte att den når hela vägen fram men ett bra nyttjande av en nervgripande handling och en exotisk miljö är det allt.
emilstjernholm
2015-12-10
Lika spännande som det franska originalet men här med en ruggigt skön sjuttiotalskänsla. Roy Schejker hade nog gjort det bra i rollen som Rick i Walking Dead, vilken gestaltning av trötthet och envishet. Hade gärna sett en behind-the-scenes-film om inspelningen.