Fru Inger til Østråt
Detta historiska drama, som bygger på Herik Ibsens pjäs med samma namn, utspelar sig år 1528. På borgen Østråt sitter Norges mäktigaste kvinna Inger Gyldenløve vars gunst både danskarna och svenskarna söker vinna. Samtidigt växer kraven på norsk självständighet. Till Østråt anländer danska kungens utsände riksrådet Nils Lykke, Gustav Vasas utsände Jens Bjelke och de upproriska sturarnas sändebud Nils Stensson.

Originaltitel | Fru Inger til Østråt |
Alternativ titel | Lady Inger of Oestraat, Lady Inger of Ostrat |
Regissör | Sverre Udnæs |
Manus | Åse Vikene |
Genre | 70-tal, Drama |
Skådespelare | Ingerid Vardund, Frits Helmuth, Micha Gabay, Lasse Kolstad, Keve Hjelm, Hennika Skjønberg, Ulf Palme, Stein Grieg Halvorsen, Rolf Søder, Berta Hall, Hardy Rafn, Svein Scharffenberg, Nils Ole Oftebro, Ulf Håkan Janson, Kerstin Magnusson |
Nej, jag tycker nog att Micha Gabay är alldeles utmärkt, liksom hela ensemblen. Efter en lite trög början lyfter filmen till smått fantastiska höjder, och crescendot är inte att leka med. Vardund fångar perfekt titelrollens utveckling.
Det kan ju tilläggas att Ibsens pjäs har ett rätt gediget verklighetsunderlag; borgen Østråt, eller som den numera kallas Austråttborgen, ligger några mil utanför Trondheim vid Atlantkusten och är numera ett museum över bl a Fru Inger.
Det är ju ett mycket intressant ämne som filmen tar upp och delar av filmen är bra. Samtidigt kommer man inte ifrån att vissa skådespelarinsatser är ganska svaga; t ex är Micha Gabay ganska misslyckad som Nils Stensson. Detta utmärkta manus hade helt enkelt förtjänat ännu bättre behandling.