Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Frihet - Den blå filmen


Första delen i Trikoloren-trilogin. En bil går av vägen och två av dess tre passagerare dör. Den överlevande från kraschen är den unga kvinnan Julie. De två offren är hennes dotter och hennes man. Julie har förlorat allt och fått hela sin verklighet bortryckt. Men har hon också, genom den tragiska olyckan, uppnått något som skulle kunna kallas frihet?


Originaltitel Trois couleurs: Bleu
Alternativ titel Three Colors: Blue
Regissör Krzysztof Kieslowski
Manus Krzysztof Piesiewicz, Krzysztof Kieslowski
Genre Drama, Romantik, Mysterium, 90-tal
Skådespelare Juliette Binoche, Benoît Régent, Florence Pernel, Charlotte Véry, Hélène Vincent, Philippe Volter, Claude Duneton, Hugues Quester, Emmanuelle Riva, Florence Vignon, Catherine Therouenne, Yann Trégouët, Alain Ollivier, Daniel Martin (IV)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 4301
Filmnummer 3323

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


F-M-J
2020-09-13
Inte varje dagen jag delar ut en femma. Ett skolexempel på hur man gör bra film. Inte en onödig scen men ändå full av poetisk utsvävning. Ser fram emot "Den Vita Filmen" idag.
92axha10
2018-08-19
Stämningsfull och hypnotiserande porträtt över vardagslivet.
okidoki
2018-08-13
Trollbindande.
KyLLo
2018-07-30
Fantastisk estetik, och i det sammanhanget kan filmen användas som skolexempel. Miljöerna, kameravinklarna, ljuset, blickarna och det oförutsägbara. Lägg särskilt märke till det småskaliga och detaljerna. Den går i blå färgtoner, men inte enbart med ett billigt färgfilter på linsen, så det ligger förstås mycket planering och jobb bakom. Men resultatet blir riktigt snyggt. Särskilt gillar jag när man utnyttjar och kombinerar naturliga färger. Handlingen och dialogerna är inte lika bra. Stundtals ojämnt, och det tog nästan halva filmen innan jag tyckte att det började bli intressant på allvar. Som helhet får det bli en svag fyra. Jag ska ta och se de övriga trikolor-filmerna också.
Dele
2018-07-19
Jag känner mycket om mycket och sammanfattar i stort sett allt under benämningen fint.
mammene
2018-07-14
Snygg är det första ord jag kommer på och en otroligt vacker musik. Juliette Binoche är en mycket intressant skådespelerska och gör här ett mycket naturligt porträtt av en människa som det händer mycket inuti utan att det blir allt för tydligt så förstår man vad hon går igenom. Det som ses som godhet kan vara en befrielse är den tanken jag får. Trean är stark.
jopjop
2018-07-14
Bra, men den tappar lite. Eller så var jag bara för trött.
V70
2018-07-09
Vacker, intressant och tankeväckande. Berättelsens smala premisser och osannolika moment (sämsta bilkraschillustrationen ever) sänker betyget något.
Dream
2018-07-06
Fantastiskt kamera arbete samt snygg ljussättning, men kvinnan får mig av någon anledning inte berörd och den dramatiska musiken gör mig mer stressad istället för sorgsen. Så betyg 4.
idaho1981
2018-02-25
Fantastisk film med vackert foto, otroligt skådespeleri och gripande manus. Visst, det händer inte så mycket på ytan men man känner hur känslor och tankar bubblar inne i huvudkarakatären.
Visa äldre kommentarer »