3.3

Franska revolutionen

En miniserie som ger en bred skildring av den franska revolutionen; från 1789 till 1794. Filmen börjar med att Ludvig den XVI inkallar parlamentet 1789, fortsätter med stormningen av Bastiljen, kungens avsättning och den senare avrättningen - under Skräckväldet - av honom och Marie Antionette.

Originaltitel La Révolution française
Alternativ titel The French Revolution
Regissör Robert Enrico, Richard T Heffron
Manus David Ambrose, Daniel Boulanger
Genre Drama, Mini-serie, Krig, 80-tal
Skådespelare Klaus Maria Brandauer, Jane Seymour, Hugo Weaving, Francois Cluzet, Jean-Francois Balmer, Andrzej Sewerin, Marianne Basler, Peter Ustinov, Claudia Cardinale, Sam Neill, Vittorio Mezzogiorno, Jean-Francois Stévenin, Gabrielle Lazure, Christopher Lee

erc
2015-01-04
Påstås vara objektiv och neutral men driver helt uppenbart fram en negativ bild av revolutionen, eller som bäst en djupt motsägelsefull. Ingen filmatisering kan såklart belysa alla aspekter av ett så komplext händelseförlopp men demoniseringen av Marat och Robespierre och skönmålningen av Desmoulins och Danton blir stundtals parodisk. Det förvärras av att vissa händelser behandlas på ett snabbt sätt utan nyanser. Igen, svårt att balansera bra och samtidigt göra en bra film av det, men i slutändan är resultatet, enligt mig, hur som helst under godkänt. Tycker man kan förvänta sig mer av en sådan här satsning.