Förebudet
Filmen visar hot mot Sveriges säkerhet, bland annat grundat i faktiska händelser på senare tid (1987), och en dramatisering av konsekvenserna av främmande makts sabotageverksamhet. Filmen producerades på uppdrag av försvarsmakten.
Originaltitel | Förebudet |
Regissör | Nils-Eric Renske |
Manus | Nils-Eric Renske |
Genre | 80-tal, Kortfilm |
Skådespelare | Gunnar Ernblad, Hanna Brogren, Gustaf Elander, Hans Harnesk, Christer Holmgren, Lars T Johansson, Christer Larsson, Bo Lindström, Kåre Mölder, Lars-Erik Nilsson, Jan-Eric Petersson, Lena Raeder, Louise Raeder, Bo Sunnefeldt, Lars Wiik, Anders Åberg |
Finns på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=jDFBqR5cOuE
Jaha vad ska man säga? 1987 fungerade den säkert som medel för att få folk att inse faran med fiktiva eller ickeficktiva utländska sabotageförband. Många rekonstruktioner av tänkta sabotage, som väl får godkänt. Men att se den idag kittlar lite på skrattreflexerna. En del scenarion känns minst sagt överdrivna, exempelvis att alla inbrott i telestationer kan sättas i samband med rekognocering av dessa förband, samt att utländska lastbilar har mycket fuffens för sig eftersom de stannar då och då när de kör genom Sverige. Hur mycket befog försvarsmakten hade för sina teorier när de gjorde den här filmen kan jag inte bedöma. Ni som läst Jan Guillous böcker om Hamilton kan säkert känna igen vissa delar av storyn.