Footloose
Ren MaCormack är storstadsgrabben som hamnar i en liten konservativ stad i Iowa. Han blir snabbt kär i dottern till stadens präst som också är ledaren för stadens kamp mot den syndfulla rocken. Hur skall Ren få staden att rocka...
Originaltitel | Footloose |
Regissör | Herbert Ross |
Manus | Dean Pitchford |
Genre | Drama, Romantik, 80-tal |
Skådespelare | Kevin Bacon, John Lithgow, Dianne Wiest, Sarah Jessica Parker, John Laughlin, Lori Singer, Chris Penn, Elizabeth Gorcey, Frances Lee McCain, Timothy Scott, Jim Youngs, Douglas Dirkson, Lynne Marta, Arthur Rosenberg, Alan Haufrect, Linda MacEwen |
Fånigt såklart. En film som så många andra räddas av ett skönt soundtrack och tidens atmosfär.
Ganska bra och älskade Kevin Bacon i filmen.
Jag förstår att den här hamnat i dansfilmskanon och 80-talet var ju en passande tidsperiod för den här typen av filmer. Jag har dock aldrig riktigt förstått Kevin Bacons storhet och även om han är duktig så ser han inte ut som en superstjärna direkt. Wiest, Lithgow och SJP är alla bra som bollplank till Bacon men det lyfter aldrig riktigt ändå. Kul att det ändå finns lite djup i prästens karaktär annat än att han är ett konservativt rövhål som bara inte gillar kul, men jag hade behövt lite mer av allt för att 3an skulle komma på tal. Det är fortfarande underhållande på sitt sätt och 2an är väl ganska stark ändå.
Man skulle kunna säga att 1980-talet var dansfilmens period. Några av de mest ihågkomna filmerna kom under denna period, och "Footloose" var en av dem. Herbert Ross tog sig an en underhållande, rolig och gripande film om en outsider som gör sitt bästa för att ta tillbaka det som staden förlorat. Kevin Bacon i en av sina tidigare roller är en fröjd att se, och han får sällskap av bl.a John Lithgow, Dianne Wiest, Sarah Jessica Parker, Chris Penn m.m. Det är en spännande skara skådespelare som skulle nå stora framgångar. De jobbar med en handling där dansen och intrigerna går bra hand i hand utan att ta ut svängarna för mycket. Man dras med och tycker det flyter bra till den pampiga dansavslutningen. Musiken är mycket bra och stärker filmens handling. I det stora hela är detta en perfekt dansfilm som man gärna kan ta del av flera gånger.
Charmig åttiotals rulle med bra soundtrack.
I fotstegen av Fame och Flashdance kom denna viktiga film för Kevin Bacons, Chris Penns och Sarah Jessica Parkers karriärer. Också den film som introducerade "Holding out for a hero" med Bonnie Tyler. Tämligen idiotisk annars om "ungdomar som hålls tillbaka av religiösa fanatiker", dvs den stereotypa antilandsbygds/proungdomskulturpropaganda som var och är så vanlig, jämför med Änglagård eller Så som i himmelen för svenska exempel på "outsidern från staden kommer och förlöser de inavlade idioterna på landsbygden". Bacon projicerar en rent manisk, dampig energi men det är alldeles för lite dans. I den dans som faktiskt förekommer hanteras det närmast som en scenshow -- inte normal ungdomsdans -- och den homoerotiska undertonen är dessutom högst påtaglig. Flera långa urtråkiga passager förekommer.
Chicken race med traktor! :D
Bacon är bra, och dansscenerna är fenomenala. Historien har mycket potential, och man visar upp en fit Utah-miljö. Kul med en ung Chris Penn och en ung Sarah Jessica Parker som man knappt kände igen. Dock är historien runtomkring själva dansandet högst medioker, och de dansscener som väl finns i filmen är överraskande få.
Underbart fånig handling, men flera charmiga rollprestationer. Bacon strålar hela filmen igenom; oklart varför han är så glad.
Genuin feel good-rulle! Tänk vad många trevliga amerikanska ungdomsfilmer 80-talets mitt procerade! Den här har jag faktiskt aldrig sett förut, men det var en högst gemytlig upplevelse! Bra soundtrack som fan.