Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.9
av 5

Födelsedagen


Det är Samanthas sextonde födelsedag, och ingen i hela familjen har lagt det på minnet eftersom alla är så upptagna med att planera hennes äldre systers bröllop.


Originaltitel Sixteen Candles
Alternativ titel 16 Candles
Regissör John Hughes
Manus John Hughes
Genre Drama, Komedi, Romantik, 80-tal
Skådespelare John Cusack, Anthony Michael Hall, Michael Schoeffling, Justin Henry, Molly Ringwald, Haviland Morris, Gedde Watanabe, Paul Dooley, Blanche Baker, Liane Alexandra Curtis, Joan Cusack, Billie Bird, Edward Andrews
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 2103
Filmnummer 6256

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Sheepy
2023-07-04
Sixteen Candles är en trevlig, lagom udda och smårolig bagatell. Molly Ringwald är bra i huvudrollen som den bortglömda, lite förvirrade tonårsdottern och det är kul att se John Cusack i en mycket tidig roll. Tyvärr tappar filmen lite av sin svarta komik och blir mer konventionell mot slutet.
Bumbi78
2023-05-25
Bedrövligt daterad på alla sätt och inget som skulle kunna göras idag. Men accepterar man tiden får man faktiskt en rätt rolig komedi som fullkomligt osar 80-tal.
Hompen
2022-10-18
Spretig. En del bra dialoger, en del bra skådespel. Okej grundhandling och slut. Men en del scener blir bara för mycket, såsom bröllopsscenen med en brud som knappt kan stå på benen. Sedan när filmen både är rasistisk och nådlåtande med handikappade så känns det dåligt. Hade kunnat bli bättre om man jobbat ett varv till med manuset.
päronanton
2020-10-02
Andas 80 tal! Älskar det!
filmfreak1
2016-03-07
Nog John Hughes roligaste film, ibland skamlöst "kanske".. men va fan. Dessutom gör Anthony Michael Hall måhända tidernas roligaste rolltolkning. Fint tillrättalagt slut. Höjning!
Namellak
2015-02-11
Har extremt svårt för idealiserade relationer mellan tonåringar och föräldrar på film. Det blev inte bättre av filmen befolkas av endimensionella stereotyper, en till och med oblygt rasistisk plus skämtande på handikappades bekostnad. Tydligen så litade inte manusförfattaren på att publiken kunde tänka själv, utan låter karaktärerna tala om för oss i publiken vad de känner. Omtänksamt värre. Ringwalds karaktär var den enda jag i alla fall kunde sympatisera med lite. Mycket i filmen känns tyvärr ändå så pinsamt sliskigt tillrättalagt mellan henne och hennes närmaste, så det blev musiken som var den enda riktiga behållningen för mig. Tveklöst sämsta Hughes-filmen, som jag sett hitills. Som tur är skulle det bli bättre film efter film med Pretty In Pink som höjdpunkt.
Namellak
2015-02-11
Glömde att det finns en obehaglig underton av våldtäkt och pedofili i denna film. Brukar inte klanka ner på filmer för att de är omoraliska, men det är svårt att undvika med så uppenbart osympatiska karaktärer. Det är såna här filmer som eldar på föraktet och klasshatet mot dryg övre medelklass. Fy fan.
Krille80
2015-01-05
Då jag är född 1980 så gick John Hughes tonårskomedier helt förbi mig när de var aktuella. När jag nu tagit mig an dem så kan jag uppskatta det egenialiska med John Hughes. Det finns alltid något genuint äkta i dessa filmer även om han även tillåter det absurda ha sin plats för komiska poäng. Det jag gillar med denna film är de tillfällen då karaktärerna får möjlighet att öppna upp, visa känslor och berätta något om hur det är att vara tonåring. Filmens sista scen är väldigt fin. 3+
haajen
2014-09-10
Rätt bedrövlig film med malplacerad humor och ett manus som spretar väldigt mycket. Får en tvåa för Ringwald och kärlekshistorien som, när den får ta lite utrymme, engagerar hyfsat.
paninaro
2014-04-22
Oväntat rolig i en genre jag annars inte gillar, med skön 80-talskänsla. Long Duk Dong är en ny favorit!
Visa äldre kommentarer »