3.3

Five Women Around Utamaro

Filmen handlar om en berömd 1700-talskonstnär och hans komplexa relationer med kvinnorna som inspirerar honom; allt medan svartsjuka och passioner glöder bland kurtisanerna och geishorna som är hans modeller.

Originaltitel Utamaro o meguru gonin no onna
Alternativ titel Utamaro and His Five Women
Regissör Kenji Mizoguchi
Manus Kanji Kunieda, Yoshikata Yoda
Genre 40-tal, Drama
Skådespelare Minosuke Bandô, Kinuyo Tanaka, Kôtarô Bandô, Hiroko Kawasaki, Toshiko Iizuka, Kyôko Kusajima, Eiko Ohara, Shôtarô Nakamura, Kiniko Shiratao, Mimpei Tomimoto

hestret
2014-12-26
Har väldigt få fel. Vacker, flytande och relativt underhållande. Men rycker inte med mig på riktigt samma sätt som andra Mizoguchi filmer. Men en väldigt solid film. 64/100
Sznax
2013-09-17
Vackra kamerasvep (dock inte lika bra som i många av Mizoguchis andra) och en stark story med fina poänger. Filmen lyckas dessutom uppehålla ett lugn i all rusning. För mycket rusning är det, en karaktär springer dit och en annan springer dit. Det blir lite hetsigt och aningen förvirrande. Betyg 6.4
AlbinWesley
2013-09-16
Vissa kameraåkningar och grejer är vrålsnygga, men de är allt för få. Inbjuder till ett par intressanta läsningar men är i sitt berättande lite för otydlig åtminstone för mig.
TheJack
2012-11-02
Mizos Utamaro - som motsätter sig realism, eftersom liv uppstår ur förvrängning - är en konstnär i min smak. Filmen är inte en av mina Mizoguchi-favoriter, men hans bildlösningar är alltid fantastiska och den är förstås distanserad på ett väldigt fint sätt. Tematiken kring manligt förtryck av kvinnor gör sig jäkligt bra och får också den väldigt intressanta aspekten av hur konst är en del av detta, vilket, inte minst på grund av de självbiografiska aspekterna, öppnar upp för många intressanta frågor.
foppa99
2012-04-23
de narrativa hoppen tyckte jag inte va utsökta, men det va det mesta andra o särskilt utomhusscenerna
goeran
2012-03-25
Kenji Mizoguchis Utamaro and His Five Women från 1946 är ett välgjort historiskt drama om en berömd japansk 1700-talskonstnär med faiblesse för att avbilda vackra kvinnor. Bra återskapade miljöer och snyggt filmad. Allra bäst av skådespelarna är utan tvivel Kinuyo Tanaka som den passionerade och svartsjuka Okita; hon höjer sig långt över de andra.
Tonti
2010-11-26
En mycket intressant film som till slut också blir gripande. Jag tycker visserligen inte att den hör till Mizoguchis främsta men de melodramatiska inslagen är fint hanterade och fotot är naturligtvis mycket vackert.
FarbrorKit
2010-11-26
Woho första kommentaren! Nejmenneh, stabil fyra. Kameraåkningen vid stranden var sjukt snygg. Ironiskt som fan att en ockupationsmakt som atombombade skiten ur två japanska städer och som har en filmindustri som i princip systematiskt cementerat villfarelsen om kvinnan som ett objekt i typ hundra år, inte lät japanerna göra jidai-geki om den inte var sjukt demokratisk och presenterade kvinnan som likställd mannen. Inte mycket kollektiv självdistans där inte!