Fighting Elegy

Gymnasisten Kiroku är inneboende hos en katolsk familj. Dottern i familjen, Michiko, är Kirokus ögonsten. Men går lojaliteten till skolans gäng värstingar att kombinera med en romans med Michiko? Med tiden blir dessutom Kirokus gäng mer och med högerextrema.

Originaltitel Kenka erejii
Alternativ titel Elegy to Violence, The Born Fighter
Regissör Seijun Suzuki
Manus Kaneto Shindô, Takashi Suzuki
Genre 60-tal, Drama
Skådespelare Hideki Takahashi, Yusuke Kawazu, Isao Tamagawa, Junko Asano, Mitsuo Kataoka, Hiroshi Midorikawa, Chikako Miyagi, Keisuke Noro, Seijirô Onda

lave
2015-01-01
Förslag på svensk titel: "Pantad rebell"
zonk
2014-12-31
Fighting osammanhängande
goeran
2013-04-21
Seijun Suzukis film Fighting Elegy (Kenka erejii) från 1966, om militanta nationalistiska ungdomsgrupper i Japan på trettiotalet, är inte ointressant på något sätt; tvärtom tecknar filmen en del av bakgrunden till kuppförsöket 1936 (den s k 26 februari incidenten) och i filmen skymtar upprorsmännens ideolog Ikki Kita förbi som en förebild. Men jag tycker som många andra att det är lite för många slagsmålsscener i filmen; det blir lite tjatigt i längden.
Sznax
2012-05-15
Ibland förstörs den politiska aspekten och samhällskritiken av att Suzuki mest vill ha unga killar som slåss. Det går lite till överdrift mot slutet av filmen när det verkar bara handla om att olika gäng (som man ibland blandar ihop) skall träffas för att banka skiten ur varandra, utan några större anledningar. Det hade nog gått att ge en bättre kritik mot det japanska förkrigssamhället. Men filmen är riktigt snygg och fotot är excellent. Dessutom slutar den aldrig vara underhållande. Betyg 6.7
suntzu
2005-02-18
Min första Suzuki-film. Vet inte ens om den är värd en fyra, det sviktade lite, men det underbara slutet fick mig att sätta 4an ändå. Har kommit över en hel del av hans filmer och det ska bli intressant att kolla vidare!
MilkMonkey
2004-08-08
man blir inte klok på den där Suzuki . . . denna film känns minst 20 år äldre än vad den är. Skådisarna som spelar gymnasister måste vara uppåt 30. Dessutom, en och annan gång, när man som minst anar det, kommer det tokroliga klipp som för tankarna till Ronny & Ragge e dyl