3.7

Fifflaren

Efter att den självdestruktive biljardfifflaren Eddie Felson rönt uppmärksamhet då han slagit alla han mött på biljardborden runtomkring i landet, är det dags att möta legenden Minnesota Fats. Insatserna blir höga och mycket står på spel. Så småningom finner han en ny tränare i Bert Gordon, men med denne som ledare upptäcker Eddie att han förmodligen måste offra både sig själv och människor runt omkring sig för att nå toppen.

Originaltitel The Hustler
Regissör Robert Rossen
Manus Sidney Carroll, Robert Rossen
Genre Drama, 60-tal
Skådespelare Paul Newman, Piper Laurie, Myron McCormick, George C Scott, Jackie Gleason, Murray Hamilton, Michael Constantine, Stefan Gierasch, Clifford A Pellow, Jake LaMotta

hsimpson
2021-09-30
Första halvtimmen är extremt fängslande. Välspelad, snygg och cynisk. Tycker väl att den sackar lite under andra halvan, men den rycker upp sig igen och har ett starkt slut. Mycket nöjd!
andybrando
2020-02-14
Newman är enastående som Fast Eddie. Den rökiga, instängda biljardsalongmiljön är fångad på kornet i denna skarpsynta film. Vasst manus av Sidney Carroll och regissören. Fantastiskt foto!
Ful_fisk
2018-08-30
Sevärt och snyggt drama med stabila skådisar (Paul Newman, George C. Scott och Piper Laurie tackar man ju inte nej till!) och coola biljardscener. Baksida? Filmen engagerar aldrig riktigt. Snyggt foto och bra skådespeleri räcker dock långt nog för stabilt betyg. En ganska bra film.
DrJW
2017-06-11
3.5/5
Tonti
2016-11-27
Känns som en rätt typisk amerikansk 60-talsrulle. Välspelad och välgjord men det saknas liksom nån slags nerv. Men några minnesvärda karaktärer och scenerier.
lekke
2016-08-27
I grund och botten en bra film men som har problem med ett segt mellanparti och ganska sömnigt tema om alkoholismens gränser. Uppföljaren "the color of money" fokuserar på rätt saker, se den hellre.
wasteoftime
2016-08-12
Man kan ju förstå att den här filmen gav biljard en rejäl uppsving i USA på 60-talet. Det här är ett rätt trevligt litet drama, men där jag tycker att fokus blir fel, relativt ofta. Jag hade gärna sett lite mer "hustlande", och lite mindre alkoholism och misär i en liten enrummare. Även om det har sin plats, så känns det som att aspekten dem emellan blir lite skev. I alla fall för en film som ska handla om, en hustler. Scenerna i biljardhallarna är däremot för det mesta lysande. Men som helhet, så är det lite mycket transportsträcka, då mest i form av misär och elände (vilket, som sagt, absolut har sin plats I berättelsen, men inte i den utsträckning som blir, jaja, jag ska sluta tjata). En stabil tvåa blir det.
AddeColciago
2016-03-08
Förvänansvärt mörkt tema. Gillar relationsdramat. Men det är också lite väl lågt tempo.
myslas
2016-02-21
Bra film och Paul Newman är till och med riktigt bra, men någon fantastisk film är det inte. Den är lite för händelsefattig för att jag ska kunna uppskatta den till fullo.
garpa
2015-12-15
Sevärd. Det är svårt att förstå hur denna film mottogs 1961, för världen vi lever i har förändrats. Jag som föddes 20 år senare kan uppskatta skådespeleriet och miljöerna, men glorifieringen av alkoholism, machokaraktärerna och de tråkiga cementerade könsrollerna och inte minst rasismen är svårtsmält. För mig blir det svårt att se skillnad på vad som var verkligt och vad som var fiktion. Måhända är jag för ung för att förstå.